Ministrul Tîlvăr anunță din SUA ca exista posibilitatea antrenării de militari ucraineni în România

Data publicării:
angel tîlvăr susține o conferință de presă
Angel Tîlvăr (foto) spune că piloţii ucraineni pot fi instruiţi la Baza Aeriană Borcea. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, care face parte din delegaţia premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii, a declarat la Washington că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii, transmite Agerpres.

Tîlvăr, care face parte din delegaţia premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii, a amintit că România este implicată într-un program de pregătire Interflex.

„Eu am fost la Londra săptămâna trecută şi m-am întâlnit cu noul ministru al Apărării domnul Grant Shapps şi mi-a spus cât de mult apreciază instructorii români, pentru că România este implicată, alături de Marea Britanie, într-un program de pregătire, Interflex”, a arătat el.

În acest sens, ministrul Apărării a spus că „sunt cadre şi posibilităţi multiple”.

„Este posibilitatea asta, plus că există misiunea EUMAM - EU Military Assistance Mission in support of Ukraine, care este în format european, care vizează şi pregătirea militarilor ucraineni. Depinde ce nevoi de pregătire sunt - dacă sunt de nivel maritim, de nivel de vânători de munte şi aşa mai departe”, a arătat el.

De asemenea, piloţii ucraineni pot fi instruiţi la Baza Aeriană Borcea.

„Ei trebuie să treacă printr-un proces de dobândire a unor abilităţi lingvistice. Noi suntem pregătiţi să îi primim, deşi prioritatea noastră numărul unu este antrenarea şi pregătirea piloţilor români, întrucât urmează să avem 32 de noi avioane F-16, iar nevoia de pregătire pentru piloţi este evident că este de înţeles pentru toată lumea”, a completat Tîlvăr.

Ministrul Apărării afirmă că a subliniat în cadrul întâlnirii avute la Pentagon, cu Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, unitatea şi determinarea noastră comună în susţinerea Ucrainei în faţa războiului de agresiune condus de Federaţia Rusă, dar şi în eforturile de a asigura stabilitatea Republicii Moldova, în faţa provocărilor hibride din partea Moscovei”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri