Minivacanța de 1 Decembrie. Aglomerație în stațiuni, medicii avertizează: De Crăciun vom avea spitalele pline!

Data actualizării: Data publicării:
prieteni veseli se urca in masina sa plece la schiat
Turiștii se îndreaptă către munte în minivacanța de 1 Decembrie Foto: Guliver/GettyImages

Românii se tem mai mult că își vor rata minivacanta de 1 Decembrie decât de COVID. Deși Predealul e în scenariul roșu, e o destinație foarte râvnită. Hotelierii profită din plin de această vacanță de 1 Decembrie și speră că vor recupera măcar o parte din dezastrul care a însemnat 2020 pentru turism. În ultima săptămână, la Predeal telefoanele au sunat încontinuu, iar unele rezervări au fost făcute deja cu câteva luni înainte. Sâmbătă se deschide sezonul de schi și în staţiunea Straja, în plină polemică europeană legată de oportunitatea menținerii deschise a pârtiilor. Nota de plată a distracției de 1 Decembrie se va regăsi, însă, în spitalele copleșite de pacienți în perioada Crăciunului, dacă nu sunt respectate regulile de prevenție, avertizează medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Pe turiști nu-i sperie nimic, nici măcar coronavirusul.

„O atmosferă foarte frumoasă, mai ales pentru ei. E prima zăpadă pe anul acesta”, spune o turistă venită la Predeal cu copiii.

„În perioada asta de pandemie nu cred că sunt foarte multe activități. Schiatul, dar nu cred că e cazul încă și săniușul. Sunt cam cele mai bune de făcut”, spune un tânăr.

Telefoanele au sunat încontinuu la hotelurile din Predeal

Deși pârtiile nu au fost deschise oficial, acest lucru nu i-a oprit pe turiști să vină cu sania și să se bucure de prima zăpadă a iernii.

Rezervările la hotel au fost făcute cu câteva luni înainte, iar în ultima săptămână telefoanele din recepția unităților de cazare nu au încetat să sune.

„Au fost rezervări făcute cu șase luni înainte sau cu trei luni înainte, dar în același timp și anulate cu o săptămână înainte. Vă pot spune că în ultima săptămână am avut 50% din rezervări anulate și reprogramate chiar de două ori în aceeași săptămână”, spune Marius Ioniță, administratorul unei unități de cazare din Predeal.

Unele hoteluri și presiuni au umflat deja prețurile cu 30% față de weekendul trecut. La altele, tarifele sunt chiar mai mici decât în vacanța de 1 Decembrie de anul trecut. 

O cameră dublă „economy” ajunge la 150 de lei, iar o cameră dublă superioară la 290 de lei, în timp ce prețul pentru apartamente pornește de la 350 de lei. 

„Pentru acest weekend am pregătit un meniu tradițional, față de cum îl avem vara. Am băgat niște noi preparate în meniu”, spune Ioana Țuțui, administrator de pensiune.

Pentru iubitorii de drumeții trasele turistice vor fi redeschise.

„În weekend va funcționa telescaunul pentru zona de Gârbova, după aceea de acolo Clăbucetul Taurului și celelalte trasee care duc către stațiunea Azuga”, spune Marius Cătălin Câmpeanu, directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Predeal.

O plimbare dus-întors cu telescaunul pentru adulți costă 25 lei, iar pentru copii 15 lei. Turiștii se pot plimba și cu ATV-UL și se pot bucura de priveliștea de toamnă târzie.

Straja s-a pregătit să-i primească pe turiști

La Straja, zăpada pe pârtii măsoară aproximativ 30 de centimetri, iar o parte a fost asigurată cu ajutorul tunurilor de zăpadă artificială, care au fost pornite încă din 18 noiembrie. Cabanierii şi administratorii pârtiilor au luat măsuri pentru ca turiştii să poată respecta regulile de distanţare impuse de pandemia de coronavirus. 

Turiştii care vor sosi în staţiunea Straja vor putea să schieze pe pârtia Platoul Soarelui.

„Ținând cont că sunt niște condiții mai speciale, pot să zic că ne-am pregătit intens pentru acest lucru. Am lucrat foarte mult la tot ce înseamnă distanțare socială, am modificat tot ce înseamnă accesul la instalațiile de transport pe cablu, la turnicheții de porți. I-am pus la o distanță de 2 m”, dă asigurări Valentin Huda, administrator de pârtie.

Administratorii centrelor de închiriere a echipamentelor muncesc deja de o săptămână pentru a pune totul în regulă.

„Noi ne pregătim ca în fiecare an, plus un pic în plus acum. Ne pregătim cu niște măsuri de igienă mult mai detaliate, mai exact: am dezinfectat toate echipamentele de schi, lucru ce-l vom face la fiecare purtare a fiecărei persoane. După un închiriat, noi dezinfectăm cu produse specializate, produse profesionale”, explică Talita Amurăriței, administrator centru schi.

Oamenii care vor intra în centrul de închiriere vor fi obligați să poarte mască de protecție și nu vor avea acces mai mult de trei persoane în același timp.

Turiștii care vin la Straja trebuie să știe că prețul pentru închirierea echipamentelor a rămas ca și în sezonul trecut. 25 de lei vor plăti cei care vor un echipament de schi complet, iar pentru o placă vor da 30 de lei.

În staţiunea Straja se poate ajunge cu maşina, pe drumul judeţean care urcă din Lupeni. Drumul a fost pregătit pentru turiști: s-au curățat rigolele pentru a curge apa, s-au tătiat pomii mici de pe marginea drumului.

Dr. Beatrice Mahler: Trebuie să stăm acasă!

Medicii nu vor avea însă vacanță, dimpotrivă, se pregătesc de o perioadă și mai aglomerată. Privesc cu îngrijorare vânzoleala pe care o aduce minivacanța de 1 Decembrie.

„Mi-aș dori să cred că toți vom petrece aceste sărbători acasă, în familia restrânsă. Am temeri, pentru că aceste zile libere, care sunt în număr de patru, înseamnă pentru mulți dintre români minivacanțe pe care le fac în diverse zone și acest lucru mă îngrijorează, pentru că este imposibil să eviți contactul, dacă te duci în zone unde populația vine din alte regiuni și este atât de neomogenă. Dacă în aceste patru zile nu vom înțelege că trebuie să stăm acasă, de Crăciun vom avea spitalele pline, ca urmare a acestui comportament pe care îl avem acum, de 1 Decembrie”, a avertizat la Digi24 medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București. 

Mai mult, ea atrage atenția că marea majoritate a viitorilor pacienți nu stau în orașe, unde accesul către serviciile de sănătate e mai facil, ci sunt la țară, în zone izolate, unde le este mai greu să ajungă la un cabinet medical, iar serviciile de ambulanță ajung cu dificultate în aceste zone. „Diagnosticul și infecția COVID se deplasează treptat-treptat către casele noastre, oriunde ar fi ele, fie că sunt în orașe, fie că sunt la țară, la sate,  și trebuie să ne atragă atenția asupra unei nevoie de diagnostic măcar cu test rapide care să ajungă în cabinetele medicilor de familie”, a spus dr. Beatrice Mahler.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri