Nicuşor Dan, la DNA pentru PUZ-ul din Sectorul 3: Îi consider vinovați pe Gabriela Firea şi fostul arhitect-şef al Capitalei

Data actualizării: Data publicării:
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, sosește la sediul DNA.
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, sosește la sediul DNA pentru a susține plângerea penală formulată în 2019 privind ilegalitățile din PUZ Sector 3. Foto: Inquam Photos / George Călin

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, merge joi la DNA, unde va fi audiat în legătură cu o plângere penală pe care a depus-o în 2019, în care reclama ilegalităţi în Planul Urbanistic Zonal Sector 3. El spune că îi consideră vinovați pe fostul primar Gabriela Firea și pe fostul arhitect-şef al Capitalei, Ştefan Dumitraşcu.

ACTUALIZARE Primarul Nicuşor Dan a ajuns la DNA puin înaintea orei 14.30, pentur a fi audiat.

„În urmă cu doi ani, am venit şi am depus o plângere penală pentru modul în care s-a votat PUZ Sector 3. Această plângere penală a fost procesată şi eu vin aici în calitate de martor. Atunci eram deputat şi vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Am spus că PUZ-urile de sector sunt una dintre cele mai mari furăciuni care s-au întâmplat în istoria noastră postdecembristă, din două aspecte foarte mari. Unu - dispar spaţii verzi în condiţiile în care avem o problemă mare de poluare a aerului, cu copii bolnavi, cu vârstnici bolnavi, cu afecţiuni cardiace sau respiratorii. Doi - apare fenomenul de blocuri între case, în condiţiile în care Bucureştiul este deja un oraş supraaglomerat. Eu vin astăzi să susţin plângerea penală pe care am făcut-o acum doi ani, la invitaţia procurorilor care au ajuns să studieze acest caz”, a declarat Nicuşor Dan, la intrarea în sediul DNA.

El a anunţat că va înmâna procurorilor mai multe documente, printre care şi deciziile date de instanţe prin care au fost anulate PUZ-urile din sectoarele 2, 3, 4 şi 6 ale Capitalei, aceste hotărâri fiind indicii, în opinia sa, că aceste PUZ-urile sunt nelegale.

„O să depun aceste hotărâri. De asemenea, depun decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a condamnat România pentru poluare în Bucureşti. Mai depun o serie de acte întocmite de autorităţile naţionale, care spun că acest fenomen de urbanism derogatoriu este extrem de nociv pentru calitatea vieţii. Este evident că dacă te densifici exagerat nu mai ai acces la spaţiu verde, ai o problemă cu utilităţile, ai o problemă cu traficul, ai o problemă cu copiii pe care trebuie să-i ducă părinţii cu maşina la şcoală. Aceste documente mai spun că fenomenul acesta de urbanism derogatoriu anulează şansele oraşelor din România de a participa la competiţia globală, pentru că, dacă un investitor vrea să vină în Bucureşti sau în Sofia sau la Budapesta, el se va uita la cum este traficul, cum sunt spaţiile verzi, care este dezvoltarea urbană”, a afirmat primarul general.

El a dat şi două exemple de construcţii foarte înalte, ridicate pe străzi înguste cu derogare de la PUZ-uri.

„Acesta este o stradă din Sectorul 4, are 7 metri, deoparte şi de alta vor fi construcţii P+22. Bineînţeles că este important să ai zone în oraş cu imobile de mari dimensiuni, dar faci asta acolo unde ai infrastructură deja, care să îţi permită să circuli. Un alt exemplu, tot pe o stradă de 7 metri, în Sectorul 3, avem un bloc deja construit de 12-14 etaje. Avem două situaţii: fie nu facem nimic şi atunci oamenii aceştia vor fi toţi înghesuiţi pe stradă, fie noi, ca Primărie, trebuie să dăm o grămadă de bani să expropriem tot de pe partea cealaltă”, a adăugat Nicuşor Dan.


Știrea inițială

„Astăzi voi merge la DNA, pentru a continua demersurile iniţiate în 2019, atunci când am făcut plângere penală în care acuzam ilegalităţi cu privire la PUZ Sector 3. Conform procedurilor legale, am fost invitat pentru a da declaraţii referitoare la plângerea depusă atunci, pentru a putea avansa lucrările la acest dosar. Printre persoanele pe care le consider vinovate şi împotriva cărora am făcut această plângere se află fostul primar general Gabriela Firea şi fostul arhitect-şef al Capitalei, Ştefan Dumitraşcu”, a scris Nicuşor Dan, într-un mesaj postat pe Facebook.

Primarul explică faptul că ilegalităţile semnalate în plângere se referă la zeci de hectare de teren, cărora li s-a schimbat nelegal destinaţia din spaţiu verde, în spaţiu construibil.

„Am arătat în acea plângere că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar şi faptul că acest PUZ încalcă dreptul bucureştenilor la un mediu sănătos. Erau zeci de hectare de teren cărora, în mod nelegal, li se schimba destinaţia din spaţiu verde în spaţiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro. Lucrurile sunt acum analizate de DNA şi sper ca această speţă să avanseze cât mai rapid. Această plângere penală a fost instrumentul pe care l-am avut atunci, în 2019, când eram deputat şi vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. În 2021, ca primar al Municipiului Bucureşti, am un instrument mai puternic, pe care l-am şi folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru un an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat. E foarte important ca bucureştenii să aibă un mediu curat şi e foarte important ca orice decizie privind dezvoltarea oraşului să se ia în mod legal, nu pe bază de interese ascunse”, a mai arătat Nicuşor Dan.

Întâlnirea cu procurorii este programată de la ora 14.30.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri