2 milioane de lei pentru un nou sistem de vot electronic în Parlament

Data publicării:
vot

În sala de şedinţe a deputaţilor, sistemul de vot electronic s-a blocat săptămâna trecută, iar aleşii au votat prin ridicarea mâinilor. Aleşii se vor muta în sala Alexandru Ioan Cuza, în care a fost votat Guvernul Ponta 1. Acolo a fost păstrat fotoliul din piele al preşedintelui Camerei, dar tribuna a fost înlocuit cu o scenă modestă şi treptele au fost improvizate cu bandă adezivă. În acestă sală, la fiecare vot, deputaţii vor ridica mâinile.

Cred că se descurcă să numere votul cu mâna, greşeli să nu facă că mai ştim că au mai fost erori în aritmetica votului cu mâna,” declară Luminiţa Adam, deputat UNPR.

Decizia mutării a fost luată tocmai din cauza blocării sistemului electronic. Pe ordinea de zi erau 32 de proiecte de legi, printre care aprobarea Ordonanței de Urgență, care majora salariilor medicilor, și proiectul de înființare a Agenției Bunurilor Sechestrate.

De trei ani de zile ne chinuim cu acest soft care a a avut multe probleme la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, dar procedurile de licitaţie sunt complicate, contestaţii şi aşa mai departe”, spune Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

Probleme au fost şi în iunie, la adoptarea Codului Fiscal. Liberalii au reclamat atunci că nu au putut vota.

Cel puţin în cazul legilor organice pentru un vot sau pentru două, au existat cazuri în care o lege organică a fost respinsă sau a fost adoptată şi pentru corectitudinea actului legislativ era nevoie de un nou sistem de vot,” adaugă Florin Iordache - vicepreşedinte Camerei Deputaţilor.

Noul sistem de vot electronic va costa aproape 2 milioane de lei. Va avea sonorizare, traducere simultană, comunicaţii audio, video şi de date, iar procedura de achiziţie este în curs de finalizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri