2016, an electoral. Bătălia pentru locul 3

Data publicării:
alegeri prezid vot ovidiu dumitru matiu inquamphotos.com-2

„La alegerile locale să obţinem pe vot politic (...) un procent de 10% - 12%, iar la alegerile legislative un procent de 15% - 20 %”, și-a enunțat fostul președinte, la 18 decembrie, obiectivul electoral.

Această schimbare nu se face nici prin zgomote de cătuşe, nici prin rotirea cadrelor”, spunea la 21 martie 2015 Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte ALDE.

Când spui om politic, spui hoţ şi corupt. De asta nu mă consider om politic”, mărturisea Monica Macovei, liderul partidului M10.

Ei sunt liderii care anul viitor se vor lupta pentru locul 3 în topul opţiunilor de vot.

„Să nu uităm că în politică contează foarte mult combinaţia de lideri, de organizare şi de finanţare. Şi din această perspectivă, pariul meu merge, mai degrabă, spre Partidul Mişcarea Populară. Pentru că în continuare au un comunicator foarte puternic, Traian Băsescu”, a declarat analistul politic Radu Magdin.

Prin mesajele sale, fostul preşedinte încearcă să atragă electoratul care a ales în trecut PPDD sau PRM, potrivit analistului politic.

„Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. E şchiop! Da, dar şchiop a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior”, declara, ironic, Traian Băsescu, la 5 iulie, referindu-se la fostul premier Victor Ponta.

„Vă asigur că dacă aş fi fost preşedintele României, Narîşkin (președintele Dumei de Stat a Rusiei – n.r.) nu ar fi ajuns să vorbească de la tribuna Parlamentului, pentru că Narîşkin e interzis pe teritoriul Uniunii Europene”, a mai spus fostul președinte.

Acelaşi top ar putea fi completat şi de Victor Ponta. Înainte de Crăciun, fostul premier s-a întâlnit cu cei care au făcut parte din cabinetul său. A fost momentul în care a dezvăluit că nu vrea să se retragă.

„Ar avea şanse să formeze o altă formaţiune, însă întrebarea este dacă merită. Indiferent de diferitele previziuni cu privire la ruperea PSD-ului, de-a lungul timpului, în ultimii 26 de ani, acest lucru nu s-a întâmplat”, subliniză Radu Magdin.

Călin Popescu Tăriceanu are şi el mari speranţe, deşi este liderul cu cele mai puternice atacuri la adresa DNA. Ar fi bătut palma cu marii jucători politici, iar scenariul debarcării sale de la preşedinţia Senatului a căzut.

„Ambiţia mea şi a colegilor mei este ca după viitoarele alegeri locale ALDE să se consolideze ca a treia forţă politică”, și-a propus și Călin Popescu Tăriceanu.

Partidul M10 spune că anul 2016 va schimba clasa politică.

Noi vrem să schimbăm clasa politică, deci implicit clasamentul. Oamenii s-au săturat de acest clasament politic din Parlamentul Romaniei”, susține Monica Macovei.

Analiştii cred că partidele noi vor obţine un scor bun, însă doar cu o campanie negativă şi insistentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri