Sari la conținut

Avertismentul lui Traian Băsescu

Traian Băsescu l-a informat pe premier şi chiar a amânat ceremonia de învestire până când Victor Ponta a putut fi prezent. A fost prima dată când depunerea jurământului unui ministru nu s-a ţinut în ziua şi la ora convenite. Fostul şef al statului a explicat amânarea prin faptul că vrea să fie sigur că premierul îşi asumă propunerea lui Darius Vâlcov la Buget.

Acum, Traian Băsescu cere demiterea imediată a ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, motivând că „orice oră de întâziere are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare dar şi pe cursul de schimb”. Victor Ponta l-a propus pe Darius Vâlcov pe 19 august 2014, după ce preşedintele Traian Băsescu refuzase deja nominalizarea lui Claudiu Manda. Acum, şeful statului nu mai putea refuza.

A trecut totuşi o săptămână până când Darius Vâlcov a depus jurământul, iar Traian Băsescu şi-a explicat ezitările. A cerut informaţii despre senatorul PSD şi a aflat că sunt mai multe plângeri pe numele său. Era convins că şi premierul ştie despre aceste probleme care ar fi putut duce la începerea urmăririi penale. „Sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse persoane şi nu se ştie dacă începe sau nu începe, ori aici voiam şi asumarea primului ministru care ştia toate aceste probleme în aceeaşi măsură în care ştiam şi eu pentru că am fost egal informaţi”, declara Traian Băsescu.

Declaraţia lui Traian Băsescu a fost dată chiar în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului. Evenimenul fusese deja anulat de şeful statului, pentru că Victor Ponta nu a putut ajunge şi l-a trimis în locul lui pe Gabriel Oprea.

Nu-mi rămâne decât să aştept un moment când vom conveni reorganizarea ceremoniei în prezenţa primului ministru care pentru mine înseamnă că-şi asumă propunerea pe care a făcut-o”, a spus Traian Băsescu. În tot acest timp, premierul se afla la reuniunea diplomaţiei. Efectuase în ziua respectivă şi o vizită în Republica Moldova care se prelungise peste programul stabilit. A ajuns cu întârziere inclusiv la întâlnirea cu diplomaţii, iar cu zece minute înainte de începerea ceremoniei de la Cotroceni, a anunţat că nu mai poate merge.

„Nu am stat să citesc ziarul sau să beau cafea. Şi dacă îi este atât de drag de mine domnului Băsescu, să merg la studioul de cinematografie Cotroceni, o să mă duc”, declara Ponta. Ceremonia a avut loc până la urmă a doua zi. Imediat după depunerea jurământului, a avut loc o şedinţă de Guvern. Prima la care participa şi Darius Vâlcov. Atunci Victor Ponta i-a transmis noului ministru un mesaj de încurajare. „Nu ştiu ce fapte cumplite penale aţi comis pe vremea când eraţi la PDL, sper ca ministru PSD să faceţi foarte bine şi să lucraţi foarte bine cu domnul ministru Petrescu”, i-a spus premierul. Victor Ponta a susţinut că nu ştie despre ce fapte vorbeşte Traian Băsescu. Deşi preşedintele declarase că, pe 25 august, i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta în care l-a informat despre probleme cu Justiţia pe care le-ar putea avea Darius Vâlcov.