Ce restanțe legislative au parlamentarii la plecarea în vacanță

Data publicării:
parlament mediafax 2 -2

Parlamentarii vor începe ultima săptămână de lucru cu o zi liberă. Luni sunt Rusaliile și vor sta acasă. Vor avea însă o sedință de plen, marți.

Sunt legi importante care ar trebui dezbătute în această ultimă săptămână. Un exemplu ar fi legea intabulării gratuite, care a stârnit un scandal imens la Senat, atunci când a fost dezbătută: PNL a votat pentru această lege, iar PSD, împotrivă, și de asemenea legea privind grațierile colective. Așadar rămâne de văzut dacă deputații se vor mobiliza măcar acum la sfârșit de sesiune și vor vota aceste legi.

Citiți și:

INTRĂ ÎN VACANȚĂ. Parlamentarii au fost la serviciu cel mult o lună şi jumătate din șase

O mare restanță o reprezintă însă statutul parlamentarilor, declarat neconstituțional de judecătorii Curții Constituționale. Aleșii nu îl vor putea discuta decât în momentul în care motivarea Curții va fi publicată în Monitorul Oficial.

În schimb, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că vrea adoptarea, săptămana viitoare a modificărilor aduse la Regulementul ședințelor comune ale celor două camere.

Senatorii au și ei un program asemanător cu al deputaților pentru săptămâna viitoare. De asemenea, luni nu vor lucra pentru că sunt Rusaliile și vor avea ședinte de plen, cel putin teoretic, marți și miercuri. Și în Senat sunt foarte multe legi importante, ar trebui să discute senatorii săptămâna viitoare și ordonanța privind impozitarea salariilor compensatorii cu 85 la sută, ordonanță care a ajuns deja la comisia de buget din Senat, dar nu a fost discutată pentru că respectiva comisie nu a lucrat.

În plus, senatorii au ratat în această sesiune posibilitatea de a da un vot în plen pentru raportul Constituției revizuite. Liderii USL au stabilit ca noua Constituție să fie votată în Camera Superioară la începutul lunii septembrie, după care va intra în dezbaterea Camerei Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri