Video Ce se va întâmpla dacă Nicolae Ciucă vrea să demită un ministru PSD? Vasile Dîncu a explicat ce prevede protocolul coaliției

Data publicării:
vasile dincu vorbeste cu sigla guvernului in spate
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să demită un ministru după bunul său plac, ci va trebui să discute despre asta în coaliție și să aducă argumente, a arătat luni seara, la Digi24, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, care a spus că aceste lucruri vor fi stipulate într-un regulament de funcționare a coaliție care urmează să fie elaborat.

„Am învățat ceva, credem noi, din protocoalele trecute, sau mai bine zis din lipsa de protocol din alianța trecută, care a dus până la urmă și la conflicte și la căderea guvernului. Noi avem un acord politic în care am stabilit regulile fundamentale pentru luarea deciziilor”, a spus Vasile Dîncu.

„Noi dăm premierului posibilitatea să decidă, însă evident că vom stabili niște reguli de consultare, pentru ca să nu ajungem la conflict. Și noi am spus că regula fundamentală este: ducem specialiști acolo, în guvern, și, pe de altă parte, nu acceptăm să ținem doar politic oameni care greșesc și care nu-și îndeplinesc ca lumea sarcinile din guvern”, a afirmat liderul social-democrat.

Acordul politic al coaliției va cuprinde niște reguli fundamentale pentru luarea deciziilor și pleacă de la o premisă „foarte importantă pentru funcționarea coaliției”, și anume principul de a nu muta problemele politice în Guvern în fiecare moment, a menționat Vasile Dîncu.

„Am încercat să păzim guvernul, să-l lăsăm cu programul de guvernare și să încercăm să gestionăm în Consiliul Coaliției lucrurile care sunt politice și care sunt discutabile. Până la urmă, trebuie să-i dăm premierului și echipei de conducere forța de a lua decizii conform programului de guvernare și conform legii răspunderii ministeriale”, a explicat social-democratul.

„Sperăm că vom reuși, chiar dacă există acest bicefalism în PNL, unde premierul nu este și președintele partidului, dar avem un protocol pe care l-am semnat deja și în zilele următoare cu siguranță că vom lucra și la un fel de regulament de funcționare a coaliției în care vom încerca să punem reguli cât mai precise ca atunci când, de exemplu, premierul are intenția să schimbe pe cineva, să nu se întâmple cum s-a întâmplat în dățile trecute”, a arătat Vasile Dîncu.

Dacă premierul va dori să schimbe pe cineva, propunerea trebuie să treacă prin anumite „instanțe ale coaliției”, care să verifice temeinicia unei astfel de decizii, dar în cele din urmă premierul să rămână cel responsabil, a explicat Vasile Dîncu, care va ocupa funcția de ministru al apărării în viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă.

Altfel spus, a exemplificat Dîncu, dacă premierul ar avea vreo nemulțumire la adresa unui minstru PSD, va trebui să meargă la Coaliție ca să ceară să-l schimbe pe ministrul respectiv. „Evident, este o chestiune de civilizație politică până la urmă acest lucru, să ceară eventual cu dovezi schimbarea lui, dar să nu-l poată schimba chiar fără nicio întrebare, fără niciun fel de consultare cu președintele partidului respectiv”, a adăugat Vasile Dîncu, subliniind că i se pare o chestiune „rezonabilă”. 

Cum se va face concret rotația premierilor rămâne neclar

Președintele Consiliului Național al PSD a mai spus că acordul de coaliție nu prevede foarte clar cum se va întâmpla rotația premierilor, în mai 2023, adică, de exemplu, dacă guvernul Ciucă va trebui să-și dea demisia pentru a veni guvernul Marcel Ciolacu. „Este prima dată când se face rotativă, poate că nu ne-am gândit nici noi la ultimele detalii, cum se va întâmpla procedural acest lucru. Am hotărât că vom schimba premierul și vom schimba câteva ministere, conform rotativei, adică SGG-ul, Ministerul de Finanțe cu Ministerul de Justiție și mi se pare Ministerul Transporturilor. Că se va putea face procedural doar prin căderea guvernului și a merge înapoi cu un nou guvern, dar respectând această majoritate, cât va fi ea în momentul respectiv, sau cum vom face nu ne-am gândit încă, chiar nu am stabilit. Dar asta este o chestiune pe care juriștii o vor putea stabili prin regulamentul acela de funcționare a coaliției”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă în protocolul de coaliție va figura modul în care se va face rotativa, Vasile Dîncu a spus că este în protocol modul în care se face rotativa, dar nu și procedurile prin care se face. „Cred că în ultima variantă a protocolului vor fi și unele indicații mai precise legat de modul în care se face coaliția, pentru că ne-am dat seama acum că, într-adevăr, opinia publică trebuie să cunoască și detalii, nu numai faptul că noi ne înțelegem și că pe baza unui gentlemen agreement se poate face aceasta”, a recunoscut liderul PSD.

Întrebat dacă PSD are obiecții în privința liberalilor nominalizați pentru anumite portofolii, Vasile Dîncu a spus că nu, dar că s-a stabilit din principiu să fie puși oameni competenți și cu experiență. „Este responsabilitatea PNL, până la urmă suntem într-o coaliție, nu suntem un partid federativ, ca să răspundem împreună, fiecare răspunde pentru oamenii pe care îi pune la ministerele respective”, a adăugat Vasile Dîncu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri