Ciolacu: Mihai Tudose este o opțiune pentru a deschide lista comună de la europarlamentare | Care sunt candidații PSD

Data actualizării: Data publicării:
ID249418_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Mihai Tudose. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu Ramona Chiriac, iar ea „a făcut public faptul că nu mai doreşte să candideze şi cred că este suficient”. Liderul PSD a adăugat că este vorba de o problemă personală a Ramonei Chiriac şi nu are el dreptul să vorbească despre acest subiect. Premierul a mai spus că cele două partide din Coaliţie au destui oameni competenţi care să deschidă lista la alegerile europarlamentare şi a precizat că urmează să aibă o discuţie pe această temă cu liderul PNL Nicolae Ciucă.

„Doamna Ramona Chiriac, preşedinta Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, s-a suspendat după ce au fost discuţiile că va candida pe lista comună. A anunţat public de ce anume s-a retras. Nu pot comenta eu o decizie luată de doamna Ramona Chiriac. Am avut o discuţie cu doamna Chiriac. Dânsa a făcut public faptul că nu mai doreşte să candideze şi cred că este suficient. E o problemă a dânsei personală şi eu nu am dreptul să vorbesc”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi, după şedinţa conducerii PSD de la Palatul Parlamentului, întrebat de ce s-a retras Ramona Chiriac şi ce i-a transmis.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu Ramona Chiriac pentru funcţia de comisar european, liderul PSD a replicat: „Nu am avut niciodată o discuţie în ceea ce priveşte comisarul României”, conform News.ro.

„În primul şi în primul rând, această discuţie va trebuie să o am cu preşedintele României, deoarece conform decizie CCR, preşedintele României e reprezentantul în Consiliul European, unde se negociază portofoliile. România nu ştie încă ce portofoliu va avea. Cred că prin octombrie anul viitor va fi această desemnare. Deci e puţin probabil să aibă cineva o discuţie, când nu se ştie nici ce portofoliu vom avea”, a completat Ciolacu.

De asemenea, întrebat dacă a fost condiţie să intre în PSD Ramona Chiriac pentru susţinerea în funcţia de comisar european, Marcel Ciolacu a spus. „Nu am avut această discuţie. A explicat. Am stat de vorbă cu doamna Ramona Chiriac şi cunosc detalii de ce doamna Ramona Chiriac nu a vrut să continue”.

Chestionat dacă Mihai Tudose este o opţiune să deschidă lista la europarlamentare, Ciolacu a răspuns: „Referitor la Mihai Tudose este o opţiune de deschidere a listei, dar voi hotărî împreună cu domnul Ciucă. Eu îmi doresc ca listele să fie deschise de reprezentanţi ai celor două partide. Cred că cele două partide au destui oameni competenţi care să deschidă această listă”.

Ramona Chiriac a confirmat, într-o postare pe reţeaua X, că nu candidează la alegerile europarlamentare, din motive personale, însă va continua să susţină Europa în România şi România în Europa.

Lista candidaților PSD

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a explicat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, joi la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii partidului, conform News.ro.

Lista social-democraţilor pentru europarlamentare va fi una comună cu PNL.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că partidul a aprobat în şedinţa Biroului Politic Naţional lista cu liberalii care vor candidat pentru alegerile europarlamentare. Pe listă se găsesc Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş. Ciucă a mai spus că a fost validat şi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, candidaţii pentru primăriile Sectorului 1 şi 6 şi cei 21 de candidaţi ai PNL pentru funcţia de preşedinte de Consiliul Judeţean şi alţi 21 pentru municipii reşedinţă de judeţ. Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi fdefinitivarea fuziunii cu ALDE.

Titus Corlăţean s-a retras de pe listă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că Titus Corlăţean a decis să se retragă de pe lista de candidaţi la alegerile europarlamentare, iar în locul său organizaţiile de partid l-au propus pe Ştefan Moşoiu.

Ciolacu a fost întrebat, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, cum vede retragerea lui Titus Corlăţean de pe listă.

„Este o decizie a domniei sale. Lista pe care v-am prezentat-o e compusă din propuneri pe fiecare regiune de dezvoltare. Regiunea Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, mai multe judeţe, l-au propus pe domnul Titus Corlăţean. Dânsul nu a dorit să meargă mai departe. Regiunea respectivă, judeţele respective, preşedinţii veniţi la Consiliul Politic Naţional s-au strâns şi au venit cu altă propunere, în persoana domnului Ştefan Moşoiu, preşedintele Comisiei de afaceri europene”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Acesta a adăugat că Maria Grapini „este o variantă pentru europarlamentare”.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat joi că „nu e o chestiune de orgolii” faptul că nu se află pe un loc eligibil pe lista partidului pentru europarlamentare, subliniind că va munci în continuare pentru social-democraţi şi pentru succesul acestei liste.

„În viaţă părerea mea, poate continui să fiu idealist, ar trebui să fie un anumit set de criterii de profil, de performanţă şi ca fiecare să fie aşezat acolo unde îi este locul în funcţie de criteriile sale de performanţă. Nu m-am regăsit în logica respectivă. (...) La mine este cu totul altceva şi ceea ce am de spus colegilor le-am spus. Eu sper să fie pentru sănătatea partidului. O să am ceea ce am de spus în partid”, a declarat Corlăţean, la Parlament.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri