Coaliția amână decizia comasării alegerilor pentru luni

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu vorbeste cu ciuca
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După două ore de negocieri dure în ședința de Coaliție desfășurată luni, la Palatul Victoria, PSD și PNL tot nu s-au pus de acord asupra planului electoral pentru anul acesta. Singurul punct agreat de ambele partide este comasarea europarlamentarelor cu localele. Cu toate astea, liberalii și social-democrații pun condiții iar o decizie finală pe acest subiect ar putea veni abia luni.

Discuţiile, care au vizat tot calendarul alegerilor programate pentru acest an, vor continua luni. 

Una dintre variantele de comasare cu privire la care s-ar putea lua o decizie este comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, având în vedere că, deja, sunt state europene care au anunţat că vor avea alegeri europarlamentare în aceeaşi zi cu alegerile locale.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat săptămâna trecută într-o emisiune la Prima TV că ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale poate aduce o prezenţă mai mare la vot.

Liderul liberal a opinat că deciziile în plan normativ privind o comasare a alegerilor ar fi în sarcina Guvernului, dacă nu se intervine în elementele principale ale cadrului legislativ privind desfăşurarea alegerilor.

Pe acelaşi subiect, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că pe 9 iunie se vor organiza cu certitudine alegeri europarlamentare, precizând că a stabilit cu parlamentarii PSD ca, pentru moment, să nu voteze nicio modificare legislativă în ceea ce priveşte comasarea scrutinelor sau decalarea acestora.

Ciolacu a menţionat că momentan nu există un scenariu cu privire la comasări de alegeri.

„Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative. Cu adevărat, vă anunţ că nu e nedemocratic. Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare”, a afirmat premierul.

Premierul Marcel Ciolacu susține că nu crede în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare, pentru că ştim cu toţii că la alegerile locale vin cei mai mulţi cetăţeni.

„Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă. Dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă. Eu cred că nu ne dorim pentru binele democraţiei acest lucru. Înţeleg toate argumentele şi spaimele, dar în decizia politică nu o să conteze foarte mult acest argument, că nu este democratic, dimpotrivă e mai mult decât democratic”, a subliniat premierul Ciolacu.

Și preşedintele Klaus Iohannis a spus despre scenariile privind comasarea alegerilor, că patru runde de alegeri este foarte mult şi el nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri