Video Exclusiv Daea, despre criza cerealelor ucrainene: Lucrurile trebuie să fie juridice, nu din dorința de a avea capital electoral conjunctural

Data actualizării: Data publicării:
Petre Daea, ministrul Agriculturii, face declarații de presă la sediul ministerului din București pe 4 august 2022.
Petre Daea, ministrul Agriculturii. Foto: Profimedia Images

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Digi24 că în problema crizei cerelalelor din Ucraina trebuie căutate soluții juridice și că deciziile care se vor lua nu trebuie să prejudicieze juridic țara prin măsuri de infringement care pot costa. Potrivit acestuia, Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă o poziție unilaterală. "Să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt alții", a subliniat el, adăugând că deciziile trebuie să fie legale, "nu motivate de dorința de a avea capital electoral conjunctural."

"Facem ce trebuie, în respect față de nevoile pe care le are țara. România a luat deciziile de care am spus. Nu e vorba de a pune cronometrul care pleacă mai repede. Important e să plecăm de la o linie legală și să urmărim obiectivul care se poate îndeplini.

Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală.

Pe logică interesului, trebuie să căutăm soluții juridice posibile care să ne dea succes diplomatic și legislativ.

Din respect pentru fermieri, să ne gândim că putem avea finalitate când regulile se instituie și trebuie să le respectăm, altfel intrăm în altă logică și ne poate afecta mai mult decât ne afectează acum.

Fermierii români nu sunt mai prejos ca alții, sunt apărați cu măsuri clare și norme juridice.

Polonia a decis să ia decizia din respect pentru fermieri, dar și noi avem respect.

Trebuie să vedem lucrurile în contextul general și să luăm decizii care să nu prejudicieze juridic țară prin măsuri de infringement care pot costa țara.

Lucrurile trebuie să fie în logica juridică, nu din dorința de a avea capital electoral conjunctural.

Nu sunt un copil de ieri, știu ce înseamnă administrația și conducerea unui minister. Voi fi mereu în situația de a apără fermierii români. Vom vedea în discuția completă la ce concluzii vom putea ajunge.

Caut ca fermierii români să nu fie afectați, de aceea vin cu măsuri de sprijin și măsuri legislative corecte și demersuri statale în bună regulă.

Nu judec eu poziția Poloniei, nu promit ce nu se poate, fac tot timpul ce trebuie.

România a făcut ce a fost nevoie în folosul fermierilor, suferință e peste tot și e dată de conflictul armat, să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt și alții.

Lucrurile trebuie făcute cu atenție, liniște, fără panică, fără stări emoționale", a declarat ministrul Agriculturii.

Întrebat despre măsuri concrete de care vor beneficia fermierii pentru a nu mai fi probleme cu exportul de cereale, Daea a răspuns că această situație se reglementează de către Comisia Europeană în dialog cu țările componente ale UE: "Dacă aș fi comisie, și țară, aș putea da un răspuns privind un termen, dar nu sunt."

Ministrul ucrainean al Agriculturii va discuta miercuri cu oficialii români despre criza cerealelor. Azi, discuții în acest sens au loc la Varșovia. Kievul încearcă să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale prin Polonia ca un "prim pas" în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni la Varşovia, a anunţat luni ministrul agriculturii ucrainean, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters.  

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări, potrivit Reuters.

Și Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, la fel cum au decis Polonia și Ungaria, a spus ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, citat de Radio Bulgaria.

În urmă cu două zile, Slovacia blocase vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean.

Vineri, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrevedere în format videoconferință, în cadrul căreia au hotărât să acționeze unitar în privința cerealelor din Ucraina. Comisia Europeană califică drept "inacceptabile" deciziile Varșoviei și Budapestei. 

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.   

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri