Dan Barna, despre angajarea unui secretar de stat la MAI cu pensie specială: Problema e legea proastă

Data actualizării: Data publicării:
dan barna gesticuleaza
Dan Barna spune că nu este vina unui angajat de la stat precum Irina Alexe, care beneficiază de o pensie specială și poate lucra în MAI, ci este vorba de "o lege proastă". Foto: captură Tv Digi24

Dan Barna a spus că au existat “argumente foarte bune” pentru numirea Irinei Alexe ca secretar de stat în MAI, deși aceasta a ieșit la pensie la vârsta de 42 de ani și beneficiază de o pensie specială. Vicepremierul a declarat că ea nu este vinovată că a ieșit la pensie “sub o lege proastă” și că trebuie modificat actul normativ prin interzicerea cumulării pensiei cu salariul la bugetari.

Întrebat cum vede numirea ca secretar de stat la MAI, în urma propunerii USR-PLUS, a generalului Irina Alexe, care beneficiază de pensie specială, Dan Barna a declarat că aceasta este un profesionist "remarcabil" în domeniul administraţiei.

"Este decizia colegilor mei din PLUS, asumată de către alianţă. Pentru decizie au existat argumente foarte bune. Irina Alexe este un profesionist în domeniul administraţiei remarcabil. Este un om care a contribuit semnificativ la ceea ce înseamnă USR PLUS şi participarea la alegeri. Este o persoană de foarte bună calitate şi aici sunt două planuri ale discuţiei.

Sunt responsabili cei care au beneficiat de un cadru legislativ păgubos - cum este acesta al acumulării pensiei cu salariul -, sunt responsabile persoanele respective care au ieşit la pensie, sub imperiul unei legi greşite? Pentru că despre asta vorbim.

Şi tocmai de asta Guvernul, prin Ministerul Muncii, are în momentul de faţă în Parlament şi eu sper să treacă într-o lună o lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Şi susţinem cu toată energia această măsură.

În momentul în care ai această reglementare, fiecare angajat poate decide dacă rămâne la pensie sau rămâne în sistemul public şi are venitul respectiv, suspendându-i-se dreptul la pensie. Şi asta e varianta morală şi corectă pe care o susţinem. Cum în egală măsură suntem cei mai puternici susţinători ai eliminării pensiilor speciale", a afirmat Dan Barna.

El a arătat că problema o reprezintă legea care permite cumulul pensiei cu salariul şi că este necesară repararea actului normativ, iar "victimizarea unei persoane" nu reprezintă o soluţie.

"Ideea că sunt vinovaţi oameni care au ieşit la pensie sub o lege proastă - problema e legea proastă. Problema e o lege care permite aşa ceva, nu persoanele respective, care în momentul în care au ieşit la pensie au beneficiat de drepturile pe care le prevedea legea. Pentru că Irina Alexe nu a făcut nimic ilegal. Asta e discuţia şi până nu reparăm legea, putem să arătăm cu degetul o persoană sau alta, dar asta nu schimbă cu nimic situaţia din România.

Problema de fond e schimbarea legii, tocmai de asta avem această iniţiativă, care sper ca într-o lună de zile să devină lege: că nu mai poţi cumula pensia cu salariul la stat. Şi atunci am închis problema", a mai spus Barna.

Celălalt lider al Alianței USR PLUS, Dacian Cioloș, a spus că nu a fost vorba de ipocrizie atunci când formațiunea politică a propus ca secretar de stat în MAI o persoană care a ieșit la pensie la 42 de ani și care acum va încasa și salariu de la stat, deși coaliția de guvernare se pronunță împotriva acestui cumul.

Liderul USR PLUS a explicat că a fost nevoie de o persoană competentă și dat asigurări că situația se va schimba, de îndată ce legea va fi modificată, posibil „într-o lună sau două”.

Irina Alexe a fost numită ca secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, funcție pe care a mai ocupat-o și în 2016, în guvernarea Cioloș. Aceasta a intrat în atenția presei în urmă cu câțiva ani după ce s-a aflat că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei în acea perioadă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri