Dan Barna: Protocolul Alianței USR-PLUS impune toleranță ZERO față de colaboratorii Securității, chiar dacă au fost minori

Data publicării:
dan barna
Foto: InquamPhotos/George Călin

Dan Barna susține că sunt false acuzațiile potrivit cărora USR i-ar proteja pe cei care, copii fiind, au semnat un acord cu Securitatea și au colaborat ca adulți, precizând că Protocolul Alianței USR-PLUS impune o excludere totală a colaboratorilor de orice natură, relatează Mediafax. El face însă o distincție între a semna un angajament cu Securitatea ca minor, poate sub presiune, și a colabora ulterior cu fosta poliție politică a regimului comunist.

„ZERO toleranță față de colaboratorii Securității. Am văzut, în ultimele zile, un vehement proces public de intenție privind o prevedere din Protocolul Alianței, referitoare la candidatura unor persoane care, copii fiind, au semnat un angajament cu Securitatea. Deși textul exclude clar orice fost colaborator, minor sau major, am fost acuzați, cu rea intenție, că am proteja pe cei care, copii fiind, au semnat un angajament, dar au colaborat cu Securitatea ca adulți. Nimic mai fals. Repet, textul impune excluderea totală a colaboratorilor de orice fel. Fac însă eforturi să mă obișnuiesc cu realitatea că adevărul obiectiv ajunge, deseori, o chestiune secundară în lupta politică”, a scris Dan Barna, sâmbătă, pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„În discuțiile noastre, ne-am gândit la cazuri dramatice, la copii care, într-o situație de vulnerabilitate au fost constrânși, sub presiune, să semneze un angajament. Sau au fost amenințați că li se va întâmpla ceva familiilor lor, dacă nu semnează, dar care ulterior NU au colaborat în niciun fel cu Securitatea. Era vorba totuși de copii, care nu au discernământul unor adulți, care au semnat un angajament, fără să colaboreze și fără să cunoască implicațiile acelei semnături. După toate standardele europene legale aceste persoane sunt considerate victime ale regimurilor opresive. Spun din nou, era vorba doar despre semnarea unui angajament, nu despre colaborare”, a explicat liderul USR.

Dan Barna adaugă că orice fel de colaborare cu Securitate, la orice vârstă, este incompatibilă cu poziția de candidat al Alianței USR-PLUS la alegeri.

„Colaborarea, la orice vârstă, reprezintă, din punctul nostru de vedere, o incompatibilitate cu poziția de candidat al Alianței. Mesajul politic pe care USR și Alianța USR PLUS îl transmit este unul foarte clar și rămâne același indiferent de atacuri și acuze: România are nevoie de o clasă politică nouă. În procesul de selecție al candidaților comuni nu vom avea nici un fel de toleranță, față de niciun fel de colaborare cu Securitatea. Pentru a nu mai lăsa loc atacurilor care vor să distrugă credibilitatea Alianței, am discutat cu colegii de la PLUS și am decis eliminarea sintagmei „majori fiind”, tocmai pentru a nu mai exista niciun fel de echivoc. Alianța USR PLUS trebuie să aibă candidați comuni cu o integritate ireproșabilă. De la acest principiu nu va exista excepție”, a explicat președintele USR.

Acesta prezintă și textul protocolului Alianței cu privire la acest subiect.

Textul acestui articol din Protocol va rămâne în forma inițială: «Nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste.»”, conchide Dan Barna, în postarea pe rețeaua de socializare.

Reacția sa vine după ce deputatul USR Stelian Ion a declarat că PLUS a cerut modificarea textului, astfel încât această condiție să nu vizeze persoanele care au semnat angajamente când erau minori. „Colegii de la PLUS au ținut morțiș ca aceasta condiție să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. La prima vedere nu e un capăt de lume. În realitate însă, avem o mare problemă, mai ales că unii ne acuză, și pe noi dar și pe cei de la PLUS, că suntem partidul securiștilor. Întrebarea mea acum este: suntem? Am impresia că cei de la PLUS au un interes aici, ceea ce mă nemulțumește profund. Pe cine protejează? Nu vedeți aici o problemă? Cel care a semnat angajament cu securitatea când era minor și a continuat colaborarea când a devenit major e ok pentru a fi desemnat candidat din partea USR PLUS?”, a declarat Stelian Ion, citat de Mediafax.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri