Sari la conținut

Dăncilă: După ce voi fi învestită, voi vedea ce soluţii se impun ca oamenii să nu mai protesteze

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, spune că persoanele care protestează ar trebui să fie ascultate, pentru a afla ce le nemulțumește la legile Justiției. Întrebată despre dezincriminarea abuzului în serviciu, susținută de mai mulți social-democrați, printre care și deputatul PSD Cătălin Rădulescu, Dăncilă a refuzat să exprime un punct de vedere, arătând că nu știe despre ce este vorba.

protest universitate inquam ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Democraţia presupune că ai voie să protestezi, deci este o expresie a democraţiei. Cred că trebuie ascultate motivele oamenilor, să vedem de ce protestează pentru că am văzut opinii diferite. Am văzut că unii se refereau la Declarațiia 600... Deci, trebuiesc luate în considerare cerinţele oamenilor. De asemenea, un lucru pe care aş vrea să-l subliniez este cel legat de faptul că aceste proteste trebuie să fie paşnice, nu trebuie să avem parte de violenţă pentru că nu cred că-şi vor atinge scopul dacă devii violent, dacă încerci să impui prin forţă ceea ce poţi impune prin vorbe. Și, bineînțeles că trebuie fiecare dintre cei de-acolo ascultat”, a declarat premierul desemnat, după întâlnirea cu grupul minorirităților naționale.

Viorica Dăncilă s-a referit și la nemulțumirile protestatarilor față de legile Justiției. „Se vorbeşte de Legile Justiţiei la modul general. Trebuie să vedem ce din Legile Justiţiei nemulţumeşte. Deci, eu am învăţat în Parlamentul European că trebuie o abordare punctuală: îmi spui ce te nemulţumeşte şi atunci văd dacă trebuie schimbat sau nu ceva. (...) Pentru a avea o abordare constructivă, trebuie să spui ce din lege te nemulţumeşte ca să vedea dacă este un lucru bazat pe realitate sau este ceva care poate fi înţeles greşit sau o necunoştinţă clară a ceea ce este prevăzut în lege”, a susținut premierul desemnat.

Întrebată cum comentează intervenţia Jandarmeriei la protestele de weekendul trecut, Dăncilă a spus: „Nu am văzut partea cu intervenţia Jandarmeriei. Am văzut că au fost proteste, că au avut nemulţumiri. După ce voi fi investită ca și premier voi vedea ce soluţii se impun ca aceşti oameni să nu mai protesteze”.

Jurnaliștii au mai dorit să afle de la premierul propus de PSD și ALDE ce părere are despre dezincriminarea abuzului în serviciu, idee care revine periodic din partea unor social-democrați.

Nu, nu am vorbit despre dezincriminarea abuzului în serviciu. Nu pot să spun dacă aș fi sau nu aș fi de acord dacă nu știu despre ce este vorba”, s-a eschivat Dăncilă.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit „deputatul mitralieră” ca urmare a declarațiilor făcute anul trecut, în contextul protestelor generate de OUG 13, a declarat, luni, că va propune modificarea Codului penal în sensul dezincriminării totale a abuzului în serviciu.