E. Hurezeanu: Astăzi mi-a plăcut felul în care au procedat președintele și premierul

Data publicării:
ponta basescu -Mediafax Foto-Octav Ganea-1

„Dacă tot timpul ar arăta așa politica românească sau dialogul, cel puțin, între domnul premier Ponta și domnul președinte Băsescu ar fi foarte bine. Astăzi mi-a plăcut felul în care au procedat. Adică au fost amândoi orientați pe problemă, nu pe efectul teatral, pe impresia galeriei, despre puterea mimată, imaginată, dorită, a șefilor de trib. Nu”, a comentat Emil Hurezeanu.

„Au dat explicații legate de o măsură economică într-o altă ipostază decât cea anunțată inițial și a venit celălalt care a intrat într-un dialog funcțional, nu fundamental sau fundamentalist. (...) Așa trebuie să arate dialogul chiar între doi adversari. Scopul e funcționarea interesului public, nu exhibarea intereselor personale contondente care de fiecare dată poate fi mai spectaculoasă decât interesul public în descriere, dar mult mai puțin utilă”, a afirmat jurnalistul.

„Sigur că este vorba de o victorie și de o înfrângere în același timp, de etapă, amândouă”, a conchis Emil Hurezeanu.

Jurnalistul consideră că Victor Ponta este cel care a cedat, dar că nu crede că e cazul să se simtă învins. „A cedat în virtutea vechii vorbe românești „Cel mai deștept cedează” pe care nu prea am observat s-o fii aplicat sau să o aplice politicienii români, probabil pentru că sunt departe de postura asta, de oameni inteligenți, din cauza asta nu vor să cedeze”, a conchis Emil Hurezeanu.

„Nu e prima dată că îl prinde – nu neapărat Băsescu, dar situația, realitatea, pe picior greșit și cu garda jos, când e vorba de măsuri economice. Acum, sigur, a cedat în exercițiul funcțiunii, adică în dialogul cu Băsescu, și, în mod evident, victoria este mai puțin a lui Ponta – admițând, totuși, că un om inteligent cedează, cât a lui Băsescu”, a spus jurnalistul.

„În mod evident, inițiativa a fost preluată de Băsescu, dar și Băsescu era mai reținut, mai autolimitat în reațiile sale, după cum Ponta era, cum spun nemții, „sachlich” era obiectual, la obiect.

Traian Băsescu: „Arată că putem construi un dialog în continuare”

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că acciza de 7 eurocenţi la motorină ar putea fi amânată trei luni. „Dacă aş putea, nu aş introduce această acciză”, a spus premierul.

„Am luat notă de declaraţia premierului, dar şi de informarea pe care mi-a făcut-o înainte legată de renunţarea temporară la acciza pe motorină. Nu e un lucru care să mă satisfacă, dar arată că putem construi un dialog în continuare, eu fiind dispus să arăt guvernului că poate construi bugetul fără această acciză”, a spus Traian Băsescu luni.

„Poziţia comunicată de Guvern cu renunţarea temporară la acciza la motorină creează discuţii, aştept revenirea premierului, eu menţinându-mi poziţia că nu trebuie introdusă această acciză nici la motorină, nici la benzină”, a spus președintelele.

Această acciză este destinată să creeze resurse electorale, voi continua discuţiile cu premierul şi mă „bucur că un prim pas s-a făcut. Poate vom găsi o soluţie să rezolvăm lucrurile rezonabil pentru economia românească. Nici benzina nu e mai puţin importantă”, a declarat președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri