Florin Cîțu: „Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investiţiile bugetate în acest an”

Data publicării:
Premierul Florin Cîțu cu masca de protectie la palatul Victoria
Premierul Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a anunțat că plănuiește o serie de reforme în tot aparatul public, salarizare, pensii și ANAF și de asemenea o restructurare a companiilor de stat, ale căror pierderi din ultimii 30 de ani „sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an”.

„Ce urmează în 2021? Reformă și investiții! (…) Este nevoie de reformă! Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități). Vreau să țineți minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an.

Asta au făcut socialiștii din economia României în ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat și au acumulat pierderi. Sper că acum este clar de ce este nevoie de REFORMĂ din temelii pentru a putea face INVESTIȚII! Ajunge! Așa nu se mai poate!”, a scris Cîțu pe Facebook.

Totodată, premierul a trecut în revistă provocările pe care țara noastră le-a întâmpinat în 2020, an în care „a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani” și a ținut să sublinieze faptul că deși 1.4 milioane de angajați în sectorul privat au intrat în șomaj tehnic în acest an, aceștia nu au făcut proteste, așa cum se întâmplă acum în cazul bugetarilor.

Citiți și: Cîțu, replică pentru sindicaliștii protestatari: Anul acesta nu e nimeni dat afară, își primesc sporurile. Nu văd o problemă

„Am luat cele mai bune măsuri și am reușit, așa cum am promis, să evităm recesiunea tehnică. 1.4 milioane de români din sectorul privat au intrat în șomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceștia au înțeles situația dificilă prin care trece economia globală.

Împreună am reușit să avem cea mai mare creștere economica din UE, în trimestrul IV, și astfel ne-am asigurat că romanii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă. În sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fără sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB ( media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020)”, a mai scris premierul.

„Anul acesta, toate estimările arată că, în sectorul privat, salariile rămân în majoritatea cazurilor neschimbate. Suntem încă în perioadă de criză. La începutul anului am luat decizia de a menține și veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua așa. Este nevoie de reformă!”, a mai subliniat prim-ministrul Florin Cîțu.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri