Sari la conținut

FOTO: Florin Iordache, întâlnire informală cu Daniel Morar

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a publicat, pe pagina sa de Facebook, o imagine despre care susține că a fost surprinsă astăzi și în care apar luând masa împreună Florin Iordache și Daniel Morar, actual judecător la Curtea Constituțională și fost procuror-șef al DNA.

Potrivit lui Ungureanu, cei doi, care erau însoțiți și de o femeie, par să se afle într-un restaurant din apropierea Senatului României.

„Un fotograf amator a surprins astăzi un cadru care m-a umplut de emoție. Daniel Morar, judecător la Curtea Constituțională, fost procuror șef DNA, schimbă cu gesturi largi rețete culinare cu deja celebrul "criminal în serie" al legilor Justiției, Florin "Ciordache".

Sunt convins că oamenii sunt amici vechi, discutau despre rețeta de pus gogonele din Ardeal și despre rețeta ghiveciului de praz culeasă de domnul Iordache din Caracal. Imaginile par a fi din Restaurantul Rustic plasat în zona Senatului României. Cum comentați frumoasa întâmplare?”, a scris deputatul USR.

Daniel Morar a afirmat că discuţia a avut loc în cursul zilei de azi, dar că nu fusese programată şi nu au fost abordate teme legate de justiţie (Detalii AICI).

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei Florin Iordache a precizat că doar s-a oprit să-l salute pe acesta, după ce a mâncat la restaurantul Senatului (Detalii aici).

Într-o altă fotografie (link, mai jos) este surprins Forin Iordache, în picioare, la masa lui Daniel Morar, aparent ţinând în mână câteva hârtii. Fotografia este însă destul de neclară.

Vot al majorităţii parlamentare pentru sporirea imunităţii judecătorilor CCR 

Întâlnirea dintre Iordache şi Morar este cu atât mai controversată cu cât ea vine pe fondul unui şir de decizii ale Curţii Constituţionale care au generat dezbateri largi în spaţiul public. 

Una dintre ele a fost cenzurarea opiniilor separate ale judecătorilor constituţionali. În acest caz, care a stârnit numeroase controverse, s-a pronunţat chiar şi instanţa. Astfel, magistrații Curții de Apel au desfiinţat Hotărârea Curții Constituționale nr. 1/2017, prin care președintele CCR, Valer Dorneanu, și-a arogat dreptul de a cenzura opiniile separate ale membrilor plenului. Pronunțarea Curții de Apel a survenit ca urmare a acțiunii depuse în instanță de avocata Elenina Nicuț. Detalii AICI.

În februarie, judecătorii CCR au decis că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetare de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. Preşedintele Valer Dorneanu spunea la vremea respectivă: „DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură în felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative. DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”. Detalii AICI. Semnele de întrebare ridicate în acest fel au fost numeroase. Detalii AICI.

Nici trei săptămâni înainte, Curtea Constituțională respinse sesizările privind OUG 13, făcute de președintele Klaus Iohannis și Consiliul Superior al Magistraturii, ambele legate de conflict între instituții. Detalii AICI.

Mai în urmă, în 16 februarie 2016, Curtea Constituţională a decis că o parte a unui articol din Codul de procedură penală care se referă la interceptarea suspecţilor nu respectă legea fundamentală. Este vorba despre prevederea care permitea, de exemplu, Serviciului Român de Informaţii să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora există suspiciuni de încălcarea a legii. Detalii AICI

"Astfel de decizii au influenţă în sistemul judiciar pentru că, din momentul în care decizia este publicată, dispoziţia respectivă nu mai poate fi folosită în sistemul judiciar, deci vor fi anumite consecinţe", arăta, la acea dată, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Detalii AICI.

Judecătorii CCR s-au bucurat de atenţia actualei majorităţi parlamentare. Astfel, în octombrie, comisia juridică a Senatului a adoptat raport favorabil cu amendamente pentru propunerea legislativă de modificare și completare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, stabilind că judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR. Detalii AICI

Bazele fuseseră puse încă din prima parte anului, deputaţii fiind cei dintâi care şi-au dat votul. Detalii AICI.