George Maior: „Toți ar vrea ca SRI să fie în subordinea tuturor”

Data publicării:
22022013 20m 20maior 20subordonare 20parlament-51105

În interviul acordat jurnalistului Luca Niculescu în emisiunea „Imaprțial” de vineri seară, șeful SRI, George Maior, a explicat că actuala structură constituțională a serviciului permite multiple posibilități de control din partea Parlamentului.

Luca Niculescu: A fost o dezbatere despre trecerea SRI în subordonarea Parlamentului, mai mult decât în clipă de față...

George Maior: Este și în subordinea Parlamentului. Toți ar vrea că SRI să fie în subordinea tuturor. Este o arhitectură bună zic eu din punct de vedere și constituțional și acțional, în ceea ce privește SRI. Are parlamentul multiple posibilități de control, trimitem săptămânal rapoarte către comisie cu ce facem.

Luca Niculescu: Spuneați că unul dintre regretele dvs este că informațiile pe către le trimiteți nu se transformă intodeauna în decizii bune...

George Maior: E vorba și de alte instituții aici, nu doar de Parlament. Poate câteodată și noi trimitem informații neadecvate unui anumit moment sau poate mai slab calitativ, nu neg acest lucru că nimeni nu-i perfect și nimeni nu poate fi perfect, nu poți să ai o cunoaștere totală. Ne interesează foarte mult să nu spună cineva că nu a avut informații pe o anumită problemă. Deciziile care se iau dacă se iau într-un anumit sens sau altul aparțin factorului politic care conduce Guvernul, țara, etc.

Ce declara premierul privind controlul parlamentar al parchetelor, al CSM și al serviciilor

La începutul lunii octombrie a anului trecut, premierul Victor Ponta spunea că bugetul și operațiunile serviciilor de informaţii trebuie să fie sub control parlamentar, iar procedura să fie aplicată şi în cazul parchetelor şi al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), astfel încât să existe siguranţa că aceste instituţii nu sunt folosite în bătălii politice.

Afirmațile sale au fost criticate de opoziție și de reprezentanții CSM, instituția care este, potrivit legii, este „garantul independenței justiției”.

„Trebuie să existe o propunere din partea președintelui și un vot în Parlament. Vorbim de un sistem în care serviciile de informaţii să fie sub un control parlamentar, transparent şi când e vorba de buget şi când e vorba de operaţiuni http://www.digi24.ro/stire/Critici-Controlul-parlamentar-al-parchetelor-si-CSM-nedemocratic_48673 . Exact acelaşi lucru trebuie să fie şi în ceea ce priveşte parchetele, controlul CSM-ului şi siguranţa pentru noi toţi că toate aceste instituţii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodată folosite în bătălii politice”, a declarat premierul Victor Ponta la Bratrislava, unde a participat la o reuniune a prim miniştrilor din statele UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii”.

Cum sunt controlate serviciile de Parlament

Serviciul Român de Informaţii este direct răspunzator în faţa Parlamentului României. „Anual sau ori de câte ori se impune, Directorul S.R.I. prezintă rapoarte de activitate în faţa forului legislativ. Pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, la 23 iunie 1993 a fost înfiinţată o Comisie comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului compusă din 7 deputaţi şi 2 senatori”, se arată pe site-ul intituției.

„Comisia îşi exercită mandatul pe durata legislaturii în care a fost desemnată. În exercitarea atribuţiunilor legale, Comisia poate solicita Serviciului Român de Informaţii rapoarte, informări şi explicaţii scrise şi poate audia persoane, în legătura cu problemele analizate. Comisia este autorizată să verifice dacă în activitatea Serviciului Român de Informaţii sunt respectate prevederile Constituţiei şi ale celorlalte legi, examinând şi cazurile în care se semnalează încălcări ale acestora. Totodată, Comisia controlează modul în care sunt utilizate fondurile băneşti destinate prin buget Serviciului Român de Informaţii”, informează SRI.

„Întreaga activitate a S.R.I. este guvernată de respectarea Constituţiei, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi a celorlalte acte normative care definesc cadrul juridic al apărării securităţii naţionale. Totodată, activitatea desfăşurată de către Serviciul Român de Informaţii este controlată şi coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării - organism înfiinţat prin Legea nr.39/1990, în scopul organizării şi coordonării unitare a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securităţii statului, atât în timp de pace cât şi în timp de război. În acest sens, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării analizează datele şi informaţiile obţinute de către Serviciul Român de Informaţii şi evaluează starea securităţii naţionale, stabilind totodată principalele direcţii de acţiune”, arată SRI.

Activitatea Serviciului de Informaţii Externe este organizată şi coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Directorul SIE prezintă CSAT, anual sau ori de câte ori se impune, rapoarte referitoare la modul de îndeplinire de către Serviciu a atribuţiilor care îi revin.

„Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României, prin Comisia parlamentară specială, cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. Controlul parlamentar are ca obiectiv verificarea concordanţei activităţii Serviciului de Informaţii Externe cu Constituţia României şi cu politica statului român. În exercitarea atribuţiilor care îi revin, comisia solicită SIE, prin intermediul directorului acestuia, documente, date şi informaţii şi poate audia persoane în legătură cu problemele analizate”, arată site-ul instituției.

Pe linie financiară, activitatea Serviciului de Informaţii Externe este controlată de Ministerul Finanţelor Publice, care exercită controlul financiar preventiv delegat, şi de Curtea de Conturi, prin controlul ulterior al execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli. (Mădălina Prundea)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri