Ludovic Orban: Nu se impune carantinarea Bucureștiului acum. Decizia carantinării la nivel local poate fi luată și de la centru

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban cu masca
Ludovic Orban spune că decizia de a carantina o localitate poate fi luată și de autoritățile centrale, nu doar de CJSU. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a afirmat, legat de nemulțumirea președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, față de impunerea carantinei în Timișoara prin ordinul semnat de șeful DSU, Raed Arafat, că această măsură poate fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), de CNSU sau prin ordinul comandantului acțiunii. Referitor la necesitatea carantinării Bucureștiului, liderul PNL a precizat că nu se impune acum, și că ar trebui luate în considerare și anumite date dinamice.

“Exact așa cum am prevăzut în reglementările în perioada care am condus Guvernul, fie la nivelul CJSU, fie la nivelul CNSU sau prin ordinul comandantului acțiunii.

Carantina nu se instituie într-o localitate numai pentru a reduce intrările și ieșirile. Se instituie și pentru a permite adoptarea în zona carantinată unor măsuri suplimentare de protecție sanitară, astfel încât să reduci rata de infectare, răspândirea virusului. Carantinarea simplă fără măsuri suplimentare nu a generat întotdeauna efectele cele mai bune. Acolo unde s-au adoptat măsuri bine țintite pe baza analizei factorilor care au determinat creșterea numărului de infectări...de la restaurante, mall-uri, școli etc s-au luat măsuri. Suceava e un exemplu de carantinare funcțională”, a declarat liderul PNL.

Citește și Dominic Fritz: Carantina e necesară. Nu e cazul să declanșăm acum un război între Timișoara și București

El consideră că măsura carantinării Capitalei nu se impune acum.

“Dar ține de o anumită dinamică, analiză obiectivă, nu doar datelor statistice, în funcție de riscuri. Decizia nu trebuie să fie cu caracter politic”, consideră Ludovic Orban.

Citește și: Prefectul Capitalei: Incidența de 6 cazuri la mie nu înseamnă automat carantină. Voi primi marți o analiză pe toate elementele

„Spun ceea ce am spus un an de zile. Cu cât mai mulți români respectă regulile, cu atât sunt necesare mai puține restricții.

Noi n-am avut decât un mic lockdown în perioada stării de urgență și nici atunci n-am închis toate activitățile economice, așa cum au procedat alte țări”, a declarat Orban.

Acesta spune că susține sancționarea firmelor, restaurantelor, cluburilor care nu respectă restricțiile cu suspendarea autorizației de funcționare.

“Eu credeam că s-a depus la Senat amendament pe tema asta. În cazul în care la dezbaterea în Camera Deputaților voi vorbi cu colegii mei să se depună un amendament, dacă, se poate găsi o formulă astfel încât Guvernul să modifice”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.

Citește și Surse: Contre în ședința PNL pe carantina din Timișoara. Nemulțumiri și în legătură cu PNRR: „Ghinea face ce vrea el”

Acesta a precizat că atunci când au fost permise, evenimente precum nunți, botezuri au dus la creșterea numărului de infectări acolo unde nu s-au respectat restricțiile.

“S-a dovedit că principala sursă de infectare atunci când erau permise nunțile botezurile erau aceste evenimente, nu s-au păstrat măsurile de distanțare, nu s-a respectat numărul de participanți”.

“Mai este o măsură. Sunt dezbateri la nivelul european privind modul în care se va permite unele activități pentru persoanele vaccinate”, a mai afirmat acesta.

Rata de infectare în București se apropie de 6 la mie, când s-ar impune carantinarea unei localități. Astăzi va avea loc o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, în contextul în care, cu o zi în urmă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că nu exclude intrarea în carantină a Capitalei. Secretarul de stat Andreea Moldovan a anunțat la Digi24 că, luni, la minister, are loc o ședință cu specialiști, pentru determinarea unor noi criterii de carantinare a localităților.

Carantina în Timișora, prelungită 72 de ore de către șeful DSU, Raed Arafat

După ce decizia carantinării Timișoarei a fost amânată în weekend, Raed Arafat, șeful DSU, a semnat un ordin pentru a menține această măsură în oraș și comunele limitrofe, în urma consultărilor cu conducerea Ministerului Sănătății. Aceasta este valabilă pentru 72 de ore, începând de luni, urmând să fie găsite “soluții viabile la nivel județean sau național”, arată un comunicat al Grupului de Comunica Strategică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, că ordinul a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat, sâmbătă seara, după ce CJSU Timiş nu a mai prelungit carantina zonală, că DSP a avut propuneri diferite pentru aceste localităţi, "cu conotaţie politică".

Edilul a susţinut, într-o postare pe Facebook, că DSP Timiş "a propus continuarea carantinei pentru unităţile administrativ-teritoriale (UAT) cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL".

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri