Exclusiv Orban, despre amânarea rotativei: Nu-i nicio supărare. Ce mi-e Ciucă, ce mi-e Ciolacu? O coaliție bezmetică

Data publicării:
Ludovic Orban participa la sedinta de constituire a filialei Partidului Forta Dreptei Mehedinti, in Drobeta Turnu Severin, 2 iulie 2022.
Ludovic Orban, președinte al partidului Forța Dreptei. Foto: Justinel Stavaru/Inquam Photos

Fostul premier Ludovic Orban a declarat la Digi24 că nu este cu supărare că s-a amânat rotativa guvernamentală, având în vedere că actuala coaliție dintre PSD, PNL și UDMR este „o coaliție bezmetică, într-o permanentă suceală”. „Ce mi-e Ciucă, ce mi-e Ciolacu?”, a afirmat Orban, în prezent președinte al partidului Forța Dreptei.

„O coaliție bezmetică, care este într-o permanentă suceală, nu rotativă. Că nu mai fac rotativa nu este nicio supărare, că ce mi-e Ciucă, ce mi-e Ciolacu? E unul și același lucru. Ba chiar, din punctul meu de vedere, predarea guvernării către un premier PSD este un act incalificabil pentru o formațiune politică de centru dreapta, liberală, care trebuia să fie polul de dreapta din România și principalul adversar al urmașului Partidului Comunist”, a afirmat Ludovic Orban, la Digi24.

Fostul premier spune că sunt „absolut șocante” declarațiile guvernanților, care diferă de la zi la zi.

„Ce este absolut șocant e schimbarea de la o zi la alta a declarațiilor, inconsecvența asta. Cum să declari miercuri că îți depui demisia vineri și după aia să spui vineri că nu o mai depui? Cum să declari tu, Ciolacu, că tu o sa îți iei răspunderea pe tema pensiilor speciale și după aia să spui că întâi să rezolve Ciucă problema grevei și a pensiilor speciale și după aia preiei tu guvernarea? Cum să zici tu, Iohannis, că trebuie ca rotativa să meargă sticlă și după să spui că nu se mai face rocada? E ceva de noaptea minții”, a adăugat el.

Orban spune că greva din Educație e provocată de Guvern, nu de profesori sau sindicate.

„Declarațiile astea toate sunt date după ce a început greva din Educație. Greva aceasta a fost pur și simplu provocată de Guvern. Guvernul este cel care, după prezentarea României Educate, a venit cu proiectele de lege ale Educației și ei au spus că vor crește salariile profesorilor, plecând de la salariul de debutant, echivalent cu salariul mediu pe economie, astfel încât să atragă absolvenții de învătățmânt superior către sistemul de educație

Tu spui un an de zile, te angajezi la asta, iar când se dezbate legea în Parlament, am ajuns noi, opoziția, să depunem amendamente ca să readucem de la 15%, cât au trecut în proiectul legii, la 18% cât aveau în programul de guvernare, finanțarea educației și să reintroducem articolul, pe care tot ei l-au scos, care garanta creșterea salariilor profesorilor. Ei au votat împotriva acestor amendamente”, a explicat Orban.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri dimineața, într-o conferință de presă alături de liderii PSD și UDMR, că nu demisionează până când criza din educație nu va fi rezolvată. Anunțul premierului înseamnă amânarea rotației guvernamentale. Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că liderii Coaliției se așteaptă ca săptămâna viitoare să se înțeleagă cu liderii de sindicat ai profesorilor numulțumiți de salariile pe care le primesc. Până acum, însă, niciuna dintre părți nu a făcut un pas în spate, iar negocierile sunt blocate, la fel cum sunt blocate și negocierile politice din Coaliție.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri