PNL și USR vor ataca la CCR legile prin care au fost adoptate modificările la codurile penale

Data publicării:
vot-coduri-penale-parlament-inquamphotos-george-calin (4)
Foto: InquamPhotos / George Călin

Sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege” și „infractorii au învins în Parlamentul României”, acestea sunt reacțiile PNL, respectiv USR după ce PSD, ALDE și UDMR au adoptat modificări controversate la Codul penal și Codul de procedură penală. Cele două partide de opoziție au meniționat că vor ataca la Curtea Constituțională modificările adoptate astăzi de Camera Deputaților (cameră decizională).

vot-coduri-penale-parlament-inquamphotos-george-calin (4)
Foto: InquamPhotos / George Călin

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că vor fi atacate la Curtea Constituţională legile prin care au fost adoptate modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi.

Raluca Turcan: „Dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”

„Sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege”, a spus Turcan, care a adăugat că „dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

„Nimic mai grav, nimic mai descurajant pentru orice om de bună credinţă... Au dat acest vot astăzi în Parlamentul României împotriva tuturor cerinţelor din partea Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, dar, mai ales, împotriva aşteptărilor oamenilor corecţi din această ţară care îşi doresc ca legea să fie aceeaşi pentru toată lumea şi în România şi să pot să trăieşti în respect faţă de lege”, a declarat, miercuri, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, după adoptarea modificărilor la codurile penale. 

Potrivit acesteia, „sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege”.

„Dosarele de corupţie ale unor înalţi demnitari vor fi închise, de asemenea, sunt scăpaţi de pedepse infractori de rang înalt şi infractori deosebit de periculoşi”, a mai spus Raluca Turcan.

„Pentru fiecare român din această ţară, este ziua care va rămâne în istoria loviturilor la temelia democraţiei noastre şi a fibrei noastră de oameni cinstiţi. Vom contesta la Curtea Constituţională acest vot dat astăzi. Vom contesta ambele proiecte, atât Codul Penal, cât şi Codul de Procedură Penală”, a adăugat Turcan, care a afirmat că ”dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

USR: Infractorii au învins în Parlamentul României

Și Uniunea Salvați România a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pe proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, ca urmare a votului dat miercuri, în Camera Deputaților, de „majoritatea nocivă” PSD-ALDE-UDMR-minorități.

„Statul de drept și democrația au fost, din nou, batjocorite în Parlamentul României de coaliția PSD-ALDE, susținută de UDMR și minoritățile naționale. Infractorii ajunși în funcții publice, în frunte cu Liviu Dragnea, au abuzat iar de poziția obținută prin votul românilor cinstiți pentru a bloca Justiția și a scăpa de răspundere penală pentru faptele comise. Disperat să-și rezolve problemele penale până pe 20 mai, când ar putea să fie condamnat definitiv la închisoare, în al doilea din cele trei dosare pe care le are, Liviu Dragnea a ordonat deputaților PSD să urgenteze ciopârțirea Codurilor penale, în dispreț total față de alegători și față de țară, chiar dacă votul de astăzi riscă să arunce România în beznă”, se arată într-un comunicat al USR.

Potrivit sursei citate, USR, împreună cu celelalte partide din Opoziție, va uza de toate pârghiile parlamentare și va ataca la Curtea Constituțională proiectele de modificare a Codurilor penale, așa cum a făcut-o și în 2018. „Demersul de atunci al Opoziției a făcut ca peste 100 de articole neconstituționale să nu fie astăzi în vigoare, iar România să nu aibă o legislație penală amputată și peste 100 de articole neconstituționale în vigoare”, se precizează în comunicat.

Dan Barna: Prin votul de astăzi vedem cât sunt de importante alegerile de pe 26 mai

„Astăzi, practic, în Parlamentul României a câștigat hoția. Formele adoptate astăzi pentru Codul penal și Codul de procedură penală nu conțin articolele declarate neconstituționale de CCR, dar conțin celelalte porcării prin care România devine un rai infracțional. Prin votul de astăzi vedem cât sunt de importante alegerile de pe 26 mai, cât de important este ca cetățenii români să iasă pe 26 mai la vot, să voteze la referendum și pentru Parlamentul European, pentru că România este într-un pericol mai mare ca niciodată să iasă din Uniunea Europeană. Suntem convinși că vor exista reacții pe plan european față de adoptarea acestor Coduri împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene și ale partenerilor tradiționali ai României. Liviu Dragnea nu mai are niciun fel de limită, pentru el nu mai contează nimic altceva decât rezolvarea problemelor penale pe care le are și pentru asta este dispus să sacrifice interesul României, ceea ce a și făcut astăzi”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

„Un nimic atât de simplu după vorbă după port își rezolvă problemele penale în Parlamentul României. România va fi supusă unei proceduri infringement pentru că ne batem joc de angajamentele pe care ni le-am asumat. Daca aceasta este România pe care vor să o creeze pentru copiii noștri sper să fie sancționați la alegerile de pe 26 mai pentru că nu aceasta este România pe care ne-o dorim”, a precizat și deputatul USR Stelian Ion.

De asemenea, USR „condamnă complicitatea UDMR și a minorităților naționale, care au făcut posibil, prin votul exprimat astăzi, să fie adoptate sute de modificări deosebit de nocive pentru funcționarea sistemului de Justiție”. „Pe 26 mai, românii pot dovedi însă că își doresc o țară #Fără penali. Fără hoție ajungem departe!”, mai arată sursa citată.

Dragnea: Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională. Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” şi 83 „împotrivă”, iar cel de modificare a Codui Penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” şi 81 „împotrivă”.

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD.

„Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale”, a spus, miercuri, după adoptarea proiectelor, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Citește și LISTA. Cine sunt deputații care au votat codurile penale favorabile lui Liviu Dragnea

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri