Sari la conținut

Premierul o traduce pe Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a spus într-un interviu acordat adevarul.ro: „Ce se poate întâmpla dacă nu punem taxa asta, acciza suplimentară? Există pericolul să nu mai putem plăti pensiile, salariile la bugetari? Da! Sunt 2 miliarde, gândiți-vă, ar fi fost 2 mld 670, acum sunt 2mld. (Deci există acest pericol dacă nu punem taxa suplimentară?) Evident că există un pericol foarte mare, pentru că o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt cheltuieli... nu știu dacă le-aș numi fixe, dar de genul pensii, salarii, care vrând-nevrând trebuie acoperite”.

Victor Ponta, premierul României, a precizat, miercuri, la începutul ședinței de guvern: „Evident ca avem banii pentru pensii și salarii, dna ministru, să nu vă supărați că spuneți ceva și presa scrie altceva. Așa e în România, între titlu și ce spuneți nu e niciun fel de legatură, dar important e că au trecut toți prin asta, cei mai tineri trebuie să înțelegeți că nu contează ce spuneți, contează ce vrea să rețină un jurnalist”.

Premierul a încercat să repare şi gafa ministrului Finanţelor în ceea ce priveşte data aplicării aşa-zisei electorate.

În același interviu citat anterior, Ioana Petrescu declara: „Are o altă formă. Am lucrat împreună cu premierul la o nouă formă care să elimine din aceste inegalităţi pe care le-aţi menţionat dvs şi să fie mai uşor de implementat în 2016. Nu-mi plac lucrurile foarte birocratice şi foarte complicate. Ideea a fost să se adreseze persoanelor cu venituri mici care au rate la bancă şi să-i putem ajuta într-un anumit fel începând cu 2016”.

Victor Ponta, premierul României, întrebat dacă înjumătățirea ratelor rămâne pentru 2015-2016, a răspuns: „Ba da, de la 1 iulie. De ce să nu fie pentru acest an? Ideea e următoarea: de la 1 iulie se poate aplica acea înjumătățire a ratei pe doi ani, creditul fiscal intra în vigoare din 2016, după doi ani. Asta încerca să vă spună (Ioana Petrescu – n.r.), dar nu are cum să vă spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă și ea, săraca. Ce să facem, eu sunt traducatorul...”