Războiul dintre palate, analizat de CTP. Care sunt consecințele
În războiul dintre palate, cei care vom avea de suferit suntem noi, populația, pentru că e posibil să asistăm la o prăbușire economică a României, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. În acest moment, România este condusă haotic din punct de vedere ec0nomico-financiar, pentru că actorii acestui conflict sunt motivați strict electoral, consideră CTP.
Cristian Tudor Popescu:
„Acum a considerat dl. Iohannis că a acumulat suficiente aberații, în mandatul domniei sale, doamna Dăncilă. Dl. președinte știa foarte bine care sunt posibilitățile doamnei Dăncilă, știam cu toții, nu numai dl. președinte, că este o persoană incultă, o persoană incompetentă, fără niciun fel de experiență la nivel de conducere, la nivel de relații politice, interne, internaționale, o persoană cu grave dificultăți de exprimare în limba română, ca să nu mai vorbim de limba engleză. Și totuși, dl. președinte a numit-o pe loc, am putea spune. De ce? Pentru că, așa cum observam chiar atunci, și-a făcut socoteala cinică dl. președinte că poate scoate capital politic de pe urma unei prestații grotești a respectivei doamne, ceea ce s-a și întâmplat.
E adevărat că mai există cineva în acest pas de doi sau de trei între dl. Iohannis, dl. Dragnea și dna. Dăncilă - e un tango în trei aici - mai există cineva, și anume noi, populația, poporul ăsta, care suferim pe spinarea noastră prestația doamnei Dăncilă, în acest timp.
De pildă, ultimul eveniment: dna. Dăncilă a refuzat să se ducă la Cotroceni pentru a discuta cu președintele Iohannis. Doamna Dăncilă nu a avut minima gândire în legătură cu subiectul: despre ce trebuia să discutăm, în primul rând, acolo? Despre inflație, subiect în legătură cu care s-a pronunțat dl. Dragnea, s-a pronunțat guvernatorul Băncii Naționale, președintele Iohannis... Acest subiect privește cetățenii. E vorba de banii oamenilor, pe care inflația îi mănâncă în fiecare zi. Acele creșteri salariale sunt anulate în acest moment de inflație. Deci, un subiect de interes maxim pentru cetățeni. Cum să refuzi să te duci să discuți așa ceva?! Indiferent de relațiile politice sau personale pe care le ai cu președintele nu poți să refuzi discuția asupra unui subiect care îi privește atât de acut pe oameni.
Bineînțeles, acum dl. președinte știe, iarăși, cum știa cine e dna. Dăncilă, știe că nu o poate demite și încearcă să scoată capital politic și de imagine din această cerere ca dna. Dăncilă să își dea demisia, cerere, de altfel, cât se poate de justificată.
Doamna Dăncilă nu va avea nicio reacție (la cererea președintelui - n.r.). De altfel, e o problemă de logică aici, în primul rând. Dna. Dăncilă nu poate să-și dea demisia, înainte de orice considerent, pentru că n-are din ce funcție să și-o dea. Doamna Dăncilă nu a îndeplinit funcția de prim-ministru nicio zi până acum. Nu va avea reacție, pentru că dânsa în general nu judecă cu capul propriu și nu vorbește liber. De altfel, în primul rând, de ce să se ducă la Cotroceni? Credeți că este capabilă dânsa să susțină o discuție de un anume nivel, în aceste trei luni de mandat ați văzut-o în vreo emisiune televizată, fie și la un post amic PSD-ului, ați văzut-o în vreo discuție liberă? Nu am văzut-o decât făcând eforturi supraomenești să citească de pe hârtii. Deci nu va avea nicio reacție dna. Dăncilă, iar PSD va încerca să meargă înainte fără a ține seama de președintele Iohannis.
De altfel, tot acest scandal cu Israelul - nu cu Israelul, că scandalul e în interiorul României - cu mutarea ambasadei a fost generat de dorința dlui Dragnea de a-i diminua imaginea politică și autoritatea președintelui Iohannis: iată că în politica externă, eu, Dragnea, pot să fac lucrurile astea fără să îi cer voie președintelui Iohannis! Despre asta este vorba, nu despre nu știu ce înțelegeri secrete cu „evrei”, cum absolut nefericit a spus dl. președinte Iohannis.
Vom asista în continuare la o bătălie politică, în vreme ce inflația va continua să crească, ROBOR va continua și el să crească, deficitul de balanță comercială va continua să crească și situația economică a României se va înrăutăți, indiferent de ce zice dl. Dragnea, indiferent ce zice dl. Iohannis și indiferent de ce tace dna. Dăncilă.
Ce riscăm cu un asemenea blocaj? E, noi suntem un popor puternic, domnule! Am rezistat la astfel de situații de-a lungul vremii. Vă amintiți Emil Constantinescu președinte, Radu Vasile prim-ministru? Și atunci, erau de aceeași parte politică președintele și premierul! Războiul era sângeros. Cum s-a sfârșit el? Președintele Constantinescu i-a tras guvernul de sub el premierului Radu Vasile. Toți miniștrii și-au dat demisia și l-au lăsat singur în Palatul Victoria pe premierul Vasile, care a trebuit finalmente să-și dea și el demisia. E adevărat că atunci, în 1998, 1999, România a fost în pragul incapacității de plată din pricina acestei crize politice.
Deci, acesta este pericolul cel mai mare - ca în lupta asta crâncenă, acum, în care se retrag ambasadele între Cotroceni și Guvern, respectiv Dragnea, e posibil să asistăm la o prăbușire economică a României, care este condusă în momentul acesta haotic din punct de vedere ec0nomico-financiar, cum s-a mai întâmplat”.
Citiți și:
CTP: Iohannis a comis o gravă eroare diplomatică și politică
De ce s-a dus Dragnea în Israel? CTP: Îl sună NATO: Liviule, ai rezolvat?
Părerea lui CTP despre scandalul TimesNewRoman-Dragnea
- Etichete:
- cristian tudor popescu
- criza economica
- ctp digi24
- mutarea ambasadei
- iohannis dragnea dancila razboi
- iohannis demisie dancila
- dancila refuz cotroceni
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News