Șapte deputaţi liberali demisionează din partid. Printre ei, fostul ministru al Economiei Andrei Gerea: „PNL devine maşina de spălat a PDL”

Data publicării:
liberaIi

Șapte deputați liberali, printre care fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea, şi-au anunțat demisia din Partidul Naţional Liberal şi înscrierea la formațiunea pe care o va înființa Călin Popescu Tăriceanu. Ei spun că sunt nemulțumiți de fuziunea cu Partidul Democrat Liberal şi de modul în care s-a desfăşurat congresul partidului. Lor li se alătură Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia.

Cei șapte deputaţi demisionari sunt: Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă, Nicolae Alexandri și Bogdan Nica.

Este prima reacţie adversă – şi promptă – după Congresul PNL desfăşurat vineri şi sâmbătă, în cadrul căruia au fost aleşi noii lideri ai formaţiunii, dar s-a aprobat şi o rezoluţie cu privire la fuziunea cu Partidul Democrat Liberal. Acesta este de altfel şi principalul motiv al demisiei celor şapte liberali.

Contactat de Digi24, Andrei Gerea consideră că „PNL devine prin această fuziune maşina de spălat a PDL”. El adaugă că „PNL nu a făcut nici o analiză a rezultatului catastrofal al PDL la alegerile europarlamentare”, „a ignorat avertismentul şi votul popular, avertismentul primit de la oameni, a ignorat angajamentele luate în campania electorală din 2012”. „Trebuia să avem o analiză îndelungată şi să respectăm votul sau sancţiunea primită de la electorat”, subliniază Andrei Gerea.

Nemulţumirile demisionarilor nu se opresc aici, mai spune fostul ministru al Economiei: „Constatăm încetarea de facto a existenţei PNL inclusiv prin părăsirea ALDE”.

Crin Antonescu dă replica tot la Digi24, considerând că rostul acestor demisii este „propaganda anti-PNL”. „Sunt oameni întreţinuţi de PSD, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu. Dacă într-un congres de 1500 de oameni se votează afilierea la PPE (...) cred că discuţia se opreşte aici. Este o decizie categorică şi zdrobitoare”, argumentează fostul lider liberal. În plus, „mandatul de principiu pentru o fuziune cu PDL a fost adoptat cu şase voturi împotrivă din 1500”, mai spune Crin Antonescu.

Dincolo de acest conflict, fostul preşedinte liberal s-a declarat surprins că partenerii de negocieri din PDL nu ştiau de dorinţa lui Klaus Iohannis de a păstra numele de Partid Naţional Liberal după fuziune: „Toţi am auzit ieri declaraţia lui Iohannis. Am fost convins că declaraţia este bazată pe un acord al partenerilor din PDL. Am aflat astăzi că nu e aşa.” În consecinţă, el îi dă dreptate democrat-liberalului Cătălin Predoiu: „Declaraţia lui Predoiu este o declaraţie de principiu corectă”, apreciază Antonescu.

Acesta a spus sâmbătă seară că „Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse”, acuzând PNL de lipsă de respect pentru partenerii de negocieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri