T. Băsescu cere avizul Parlamentului pentru organizarea referendumului și invită USL la o dezbatere civilizată

Data publicării:
basescu cotroceni aprilie 2013 presidency ro-1


ACTUALIZARE 17.00. Conducerea Parlamentului va discuta, luni, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum. Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile, începând de ieri, pentru a da un aviz cererii şefului statului.

Aviz este însă doar consultativ. Singurul element obligatoriu este ca răspunsul Parlemntului să fie dat în termen de 20 de zile.

„Sper ca dezbaterea publică să nu continue în acești termeni, pentru că discuția despre democrație, despre respectarea rezultatelor unui referendum validat de Curtea Constituțională nu este scandal. Este obligația politicienilor să pună în aplicare rezultatele referendumului”, a declarat șeful statului, înainte de plecarea la reuniunea șefilor de stat și de guvern din Europa Centrală, care se va desfășura la Bratislava.

„Invitația mea este la un dialog, la o dezbatere civilizată, chiar dacă avem puncte de vedere diferite. Este un dialog care trebuie să se desfășoare public”, a mai spus președintele.

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit în această dimineaţă pentru a discuta despre revizuirea Constituţiei. Întâlnirea a avut loc în biroul lui Crin Antonescu, după ultimele declaraţiile de marți ale preşedintelui Traian Băsescu privind referendumul pentru Constituţie.

Întrebat ce părere are despre propunerea lui Traian Băsescu, privind un nou referendum, premierul Victor Ponta a declarat: „Un nou scandal. Trebuie să mai și muncim în țara asta. Scandaluri am tot avut în ultimii ani. Spune și domnia sa, e cetățean al României”.

Scrisoarea șefului statului a ajuns la Parlament

Scrisoarea prin care șeful statului cere Parlamentului să își exprime poziția privind organizarea unui nou referendum a fost trimisă ieri președinților celor două Camere.

„În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art.2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: 1. Trecerea la un parlament unicameral și 2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300”, se arată în documentul citat.

„Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate”, spune președintele. Parlamentul trebuie să dea un răspuns în termen de 20 de zile, iar avizul său este consultativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri