Tăriceanu recomandă USR-PLUS să citească Constituția, înainte să propună pact pentru anticipate

Data publicării:
160920_ICCJ_tariceanu_004_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pactul pentru organizarea alegerilor anticipate propus de Alianța USR-PLUS nu este o idee valabilă, atât timp cât Guvernul este încă în funcțiune. Liderul ALDE a precizat că inițiatorii pactului ar trebui să citească mai cu atenție Constituția.

„Cei care vin cu astfel de propuneri, cred că nu au în vedere că în momentul de față, nu se poate pune problema, atâta vreme cât este un guvern în funcțiune. Pentru anticipate e nevoie să se realizeze un mecanism prevăzut în Constituție. Chiar dacă se face o înțelege politică pentru anticipate trebuie făcuți pași constituționali. Probabil că cei care fac asemenea propuneri, ar trebui să pună mâna să citească Constituția. E gândită în așa fel încât să evite crizele politice”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți, la Parlament.

Liderul ALDE este de părere că este devreme pentru a discuta despre organizarea acestor alegeri anticipate, deoarece soluțiile nu au fost epuizate, Guvernul având, încă, activitate, până la o decizie finală.

„În alte țări de exemplu în Marea Britanie alegerile anticipate se convoacă destul de frecvent cu un mecanism extrem de simplu, tocmai ca să frâneze aceste situații. Altfel putem să avem alegeri anticipate când soluțiile au fost epuizate. Noi suntem cu un Guvern încă în funcție. E mult prea devreme pentru a discuta despre alegeri anticipate”, a conchis Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Pașii propuși de USR-PLUS pentru alegerile anticipate

Alianța USR-PLUS a propus, luni, un pact politic pentru declanșarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, deoarece este o soluție care ar putea scoate România din criza produsă de actualul Guvern, care nu mai are susținere.

Potrivit pactului propus de cele două partide, planul este adoptarea moțiunii de cenzură, retragerea încrederii în Guvern și demiterea acestuia, apoi, președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări, care să ducă la dizolvarea Parlamentului pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate cel mai târziu odată cu alegerile locale din iunie 2020.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri