Donald Tusk îl amenință pe Duda și pe populiștii din guvernul precedent cu alegerile anticipate: „Dacă le vor, le vor avea”

Data publicării:
Donald Tusk
Donald Tusk, premierul guvernului Poloniei. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Poloniei, Donald Tusk, a declarat, joi, că ia în calcul inclusiv convocarea alegerilor anticipate, în cazul în care activitatea guvernului său va continua să fie obstrucționată de președintele Andrzej Duda, din rândurile fostei coaliții populiste.

„Dacă ei (populiștii PiS - n. red.) vor alegeri anticipate, le vor avea”, a declarat Tusk, la Bruxelles, unde are loc un summit extraordinar al Uniunii Europene consacrat ajutorului financiar pentru Ucraina.

La finalul lunii ianuarie, Duda a criticat Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor UE în ceea ce el a spus că a fost „o încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe guvernul”, adăugând că este deschis negocierilor legate de schimbări în sistemul de justiţie.

Precedentul guvern al Poloniei, condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele Poloniei legate de justiţie şi statul de drept, ceea ce a dus la îngheţarea a miliarde de fonduri europene pentru Polonia.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să recâştige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu opoziţia susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda şi a unor judecători de rang înalt.

Alegerile parlamentare din 15 octombrie au pus capăt guvernării de opt ani a PiS şi noul guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE.

În decembrie, Comisia Europeană a anunțat că va transfera 5 miliarde de euro către Polonia, din cele 60 de miliarde de euro care îi revin acesteia în cadrul programului european de redresare economică după pandemia de coronavirus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri