Traian Băsescu: Categoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Reacția premierului

Data publicării:
ponta basescu cotroceni -Mediafax Foto-Octav Ganea

Actualizare 11:05: Victor Ponta a reacționat în urmă cu puțin timp la declarațiile președintelui.

„Declarațiile lui Traian Basescu sunt pur politice, fără nicio baza constituțională. Voi merge marți în Parlament doar pentru schimbarea compoziției politice, conform articolului 85 din Constituție. Nu schimb programul de guvernare. Iar mandatul primului ministru încetează doar în condițiile articolului 110 din Constițutie. Traian Băsescu este iresponsabil ca de obicei”, a declarat Victor Ponta pentru Hotnews.ro


 

Traian Băsescu a declarat că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la Curtea Constituțională.

Această schimbare, prin aducerea UDMR-ului, practic înseamnă un nou guvern, care trebuie să vină pentru învestitură și, de ce nu, și un premier redesemnat”, a spus Traian Băsescu, la un post de televiziune.


Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional, despre afirmația lui Traian Băsescu privind crearea unui precedent

„Mă uit la ridicolul situaţiei: Ponta trebuia să meargă în Parlament să facă o mică modificare, însă acum se pare că trebuie să meargă cu ceva mult mai importantă. Se pare că Ponta nu cunoaşte Constituţia. La instalarea unui Guvern, nu se aprobă doar miniştrii, ci şi un nou program. Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat. Dacă vrea să respecte democraţia, modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier. Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atunci încalcă Legea fundamentală şi atac decizia Parlamentului la Curtea Constituţională”, a spus președintele.

Aceşti oameni cred că pot guverna cu protocoale secrete, a adăugat șeful statului.

„Din discuţii ştiu că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare. Mă interesează că în programul de guvernare să fie reflectată complet negocierea cu UDMR. Uneori, solicitările UDMR sunt excesive. Eu susţin drepturile minorităţilor, dar în niciun caz să fie cerinţe excesive. Nu mi se pare ca în sănătate să se adreseze în limba maghiară. Limba oficială a statului român este limba română”, a menționat Traian Băsescu.

UDMR a anunţat în mod oficial că vrea la guvernare, iar astăzi ar trebui să înceapă negocierile cu premierul. Conducerea Uniunii a aprobat ieri începerea discuţiilor cu Victor Ponta, care marţi va anunţa un nou cabinet. UDMR pune însă condiţii, iar cea mai importantă se referă la drepturile minorităţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri