Sari la conținut

Traian Băsescu, despre prezența premierului la Baku: Nu știe cum să mai rânjească și cui

"Relaţia cu Federaţia Rusă este un gest de ambiguitate în politica noastră externă. Chiar gestul de a fi la Baku alături de premieri şi preşedinţi din Asia centrală, în condiţiile în care niciun premier din UE n-a fost şi niciun preşedinte european n-a fost acolo, arată că Victor Ponta nu mai ştie cum să rânjească şi cui", a spus Traian Băsescu, citat de Mediafax.

El a afirmat că, de şase luni, România nu mai ştie în ce direcţie să o apuce în ceea ce priveşte politica externă.

"De şase luni parcă nu ştim în ce direcţie s-o luăm. Parcă am vrea puţin şi cu America, parcă am vrea puţin şi cu Germania, ceva mai mult cu China şi, dacă se poate, şi cu Rusia. Dimensiunile României nu-i permit astfel de jocuri. Nici capacitatea economică sau capacitatea militară. România trebuie să aibă opţiuni fără dubii. Or, ambiguitatea care împinge în politica externă este o mare greşeală. Ani de zile se munceşte la credibilizarea unei abordări, dar încrederea se pierde în câteva zile", a declarat Traian Băsescu.

El a afirmat că Victor Ponta este "unul dintre cei mai prodigioşi mincinoşi pe care i-a furnizat politica românească în ultimii 25 de ani".

Citește și:

O deplasare externă care dă naștere la controverse

"În mod categoric omul acesta are o mare boală. Îşi imaginează realităţile funcţie de interesele lui şi nu funcţie de realitate. Şi atunci minte în permanenţă. A minţit şi că a învăţat ceva din lecţia din 16 noiembrie, a minţit şi că este doctor, a minţit şi că rezolvă problema Rompetrol, a minţit şi că rezolvă Oltchim şi că face Autostrada Comarnic-Braşov, minte continuu. Trebuie să plece. Nu neapărat pentru că are nişte acuzaţii, ci pentru că nu a vrut să se ducă în faţa justiţiei să-şi rezolve acuzaţiile", a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte a adăugat că Victor Ponta trebuia să se ducă în faţa judecătorului, să îşi probeze nevinovăţia, iar apoi putea reveni în politică cu fruntea sus.

Citiți și:

VOT NEGATIV pentru cererea DNA în cazul lui Victor Ponta

"Un politician responsabil care spune nu-i adevărat, nu am fost în conflict de interese, cerea propriei majorităţi să voteze încuviinţarea urmăririi penale. Mă duceam în faţa judecătorului, probam că procurorul a exagerat sau a dezinformat şi reveneam în politică cu fruntea sus. Aşa, el s-a ascuns ca struţul şi din cât e de înalt a rămas o gămălie ca om politic. Aceasta a fost atitudinea lui legată de ridicarea imunităţii pentru a fi anchetat pentru conflict de interese. L-a făcut un om politic inexistent. Nu acuzaţia este problema, dar laşitatea, lipsa de curaj de a se duce în faţa judecătorului l-a făcut să rămână zero în politică. Acum nu are decât o soluţie, să plece. Dar să plece acum, pentru că este o povară şi pentru România, şi pentru credibilitatea Guvernului şi cred că şi pentru PSD. Un astfel de lider de partid nu are ce căuta în fruntea Guvernului României. Iar dacă PSD îl acceptă, România nu are de ce să-l accepte, pentru că nu are nicio obligaţie faţă de Victor Ponta", a susţinut Traian Băsescu.

Fostul președinte a fost prezent, duminică, la Iași, la o reuniune PMP.

Pe aceeași temă