Sari la conținut

Traian Băsescu: Gestul Adrianei Săftoiu este „fără precedent în diplomaţia europeană”

Elena Udrea a scris astăzi pe contul de Facebook că în ultima vreme „este foarte profitabil” să se vorbească despre ea și că pune „insinuările Adrianei Săftoiu pe seama propriilor neîmpliniri în relația cu Traian Băsescu”. 

Astazi este foarte profitabil sa vorbesti despre Elena Udrea. Este regretabil ca o persoana cu certe calitati, care ar...

Posted by Elena Udrea on Monday, May 25, 2015

Ulterior, și fostul președinte Traian Băsescu a scris un mesaj pe aceeași rețea de socializare.

1. Niciodată nu am cerut niciunui consilier dosarul medical. Poate fi întrebat oricare dintre foştii consilieri.2....

Posted by Traian Băsescu on Monday, May 25, 2015

1. Niciodată nu am cerut niciunui consilier dosarul medical. Poate fi întrebat oricare dintre foştii consilieri.

2. Povestea decretelor pentru numirea unor militari în funcţia de directori ai serviciilor de informaţii:

Directorii SRI şi SIE nu se numesc de către Preşedintele României prin decret, deci nu aveam cum să semnez decrete şi să dispun trimiterea lor la Monitorul Oficial pentru numirea domnilor Coldea la SRI şi Predoiu la SIE. Numirea celor doi directori se face prin hotărîre a Parlamentului, în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului (vezi art. 65 alin. 2 litera h din Contituţia României). 

3. Faptul ca unui consilier i s-a făcut onoarea de a fi inclus in delegația oficială a Președintelui României care a participat la discuțiile cu premierul Italiei nu-i permite consilierului sa dezvăluie nici conținutul discuțiilor şi, cu atit mai mult, nu-i permite să fabuleze pe marginea acestora. Fac precizarea că discuțiile cu premierul Berlusconi de la Roma au fost, cel mai probabil, înregistrate de Guvernul Italian. Gestul consilierului este fără precedent în diplomaţia europeană. Sunt convins că multe cancelarii îşi controlează astăzi structura delegaţiilor cu care m-am dus la întâlniri oficiale, în perioada 2005 – 2007, şi toate speră ca numele Saftoiu nu a figurat în delegaţia mea.

4. Procedura standard de intrare în biroul Preşedintelui României pentru consilierii președintelui României:
a. Din birou, telefonic, consilierii anunţau în secretariat solicitarea de a intra la Preşedinte.
b. Directorul de cabinet îl informa pe Preşedinte, iar acesta accepta sau nu primirea.
c. Directorul de cabinet comunica consilierului acceptul sau refuzul Preşedintelui.
d. Dacă răspunul era pozitiv, consilierul se deplasa către secretariat imediat sau la ora fixată de Preşedinte.
e. La sosirea în secretariat a consilierului, directorul de cabinet îl informa pe Preşedinte care dădea acceptul ca, în biroul său, să intre consilierul sau cerea ca acesta să mai aştepte.
f. Nu exista posibilitate intrării neanunţate, intempestive în biroul Preşedintelui, acest lucru fiind garantat şi prin prezenţa unui ofiţer SPP înarmat, la uşa biroului Preşedintelui.

Prin procedură, se garantează că Preşedintele nu poate fi surprins nici măcar de propriii consilieri în ipostaze neconvenabile (ex: discuţii telefonice cu demnitari români sau străini, luând masa, schimbîndu-şi cămaşa, uitîndu-se la televizor pe CNN, fără sacou sau fără cravată, cu pantofii scoşi din picioare, avînd un musafir aşezat într-o ipostază neprotocolară etc. etc.) Fac precizarea că niciodată niciunui consilier nu i-a fost permisă încălcarea procedurii de acces în biroul Preşedintelui României. Şi atunci cum putea fi surprinsă Elena Udrea în posturi neprotocolare?

Elena Udrea este și a fost de o loialitate și decență exemplare față de mine și familia mea.

Orice fost consilier al Preşedintelui României din perioada 21 dec. 2004 – 21 dec. 2014 poate confirma că nu avea acces în biroul Preşedintelui decît prin această procedură.

Am subliniat doar cîteva aspecte uşor verificabile pentru a constata distanţa de la realitate la fantezie”, se arată în mesajul scris de Traian Băsescu.

În cartea „Cronică de Cotroceni”, Adriana Săftoiu relatează un episod care a avut loc în Italia.

Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei ar fi fost captivat de Elena Udrea, când aceasta l-a însoţit pe preşedinte în Italia.

(...) Băsescu a intervenit: "Vă place? O mai aduc?" Şi au râs împreună. (...) Berlusconi a privit-o pe Elena: "Aş vrea să mai rămâneţi puţin, să schimbăm câteva vorbe doar noi doi" . Fabulos!, notează autoarea.

Citiți și Adriana Săftoiu, despre Traian Băsescu: Mult prea repede și-a dorit să fie adulat. Era extraordinar de schimbător

Aseară, la emisiunea Imparțial, Adriana Săftoiu a mai spus și că Traian Băsescu ar fi cerut dosarul său medical.

Cât ai fi de președinte, să-și bagi nasul în dosarul meu medical, mi s-a părut o lipsă de respect față de demnitatea umană”, a spus Adriana Săftoiu.

Citiți și Reacția lui Traian Băsescu după dezvăluirile Adrianei Săftoiu din volumul "Cronică de Cotroceni"