Viorica Dăncilă şi-a ales favoritul pentru prezidenţiale. Tăriceanu, şanse mici să fie candidatul PSD-ALDE

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
tariceanu dancila colaj

După ce l-a impus pe Eugen Teodorovici la Congresul PSD în funcţia de preşedinte executiv, Viorica Dăncilă e decisă să meargă pe mâna ministrului de Finanţe şi pentu candidatura la prezidenţiale. Sondajele pe care le realizează partidul, şi care vor fi prezentate parţial săptămâna viitoare sunt doar de faţadă, spun surse din PSD, prezidenţiabilul partidului fiind deja decis.

În sondajele PSD sunt măsuraţi mai mulţi doritori pentru cursa prezidenţială printre care Şerban Nicoale, Liviu Pleşoianu, Ecaterina Andronescu sau Călin Popescu Tăriceanu. Aceleaşi surse vorbesc despre şanse din ce în ce mai mici ca preşedinele ALDE să fie candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale de la finalul anului. Marţi urmează să aibă loc o şedinţă a coaliţiei în care să fie discutat şi subiectul candidaturii la prezidenţiale, însă Călin Popescu Tăriceanu, mai mult ca sigur, va candida doar din partea ALDE. Totuşi, mai multe organizaţii ALDE din ţară, care au vrut să transmită concomitent mesaje pentru a-i cere lui Tăriceanu să îşi anunţe candidatura, au fost rugate să mai aştepte până la o decizie a social democraţilor.

Din sondajele PSD lipseşte Gabriela Firea, care până recent, în toate cercetările partidului era creditată cu prima şansă dintre posibilii candidaţi PSD. Primarul Capitalei a anunţat însă că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale.

La ultima ieşire a conducerii PSD, cea din weekend, de la Sulina, Eugen Teodorovici  şi Viorica Dăncilă au fost în centrul atenţiei. Au jucat ping pong, s-au plimbat pe malul mării, şi-au amintit de taberele de la Sulina şi au dat de înţeles presei că puterea în PSD este la ei.

Viorica Dăncilă pregăteşte o remaniere, în urma căreia din guvern ar urma să plece Carmen Dan, Petre Daea, Ecaterina Andronescu, Răzvan Cuc, dar şi miniştri din partidul lui Tăriceanu. Conform unor surse, pentru a-i face pe plac lui Teodorovici, Dancilă ar urma să îl remanieze şi pe vicepremierul Daniel Suciu, cu care Teodorovici a avut o dispută înainte de Congres.

De asemenea, în partid urmează ca până în campania pentru prezidenţiale să fie îndepărtaţi o parte din baroni. În 25 de organizaţii judeţene vor fi alese conduceri noi în încercarea de a decupla de la butoanele puterii unii baroni vechi în partid precum Marian Oprişan, Felix Stroe, Ionel Arsene sau Niculae Bădălău. Există suspiciunea că cei menţionaţi nu vor trage pentru Eugen Teodorovici în campania pentru prezidenţiale. Viorica Dăncilă este convinsă şi că imaginea lor publică afectează partidul.

În campanie, Teodorovici ar putea folosi mesajul pe care l-a purtat inclusiv pe tricoul cu care a plimbat-o pe Dăncilă pe malul mării: #insistpentruRomânia. Paradoxal, tema referendumului pentru justiţie ar putea fi folosită de PSD în campanie prezidenţială. Viorica Dăncilă intenţionează să solicite partidului convocarea unei sesiuni extraordinare pentru punerea în acord a rezultatului referendumului, iar un nou referendum pentru modificarea Constituţiei ar urma să fie organizat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

slogan teodorovici
Teodorovici şi-a ales sloganul pentru campanie    sursa: facebook

Viorica Dăncilă a spus în discuţiile informale cu presa că PSD s-ar afla în acest moment la 25%. Primele rezultate ale sondajelor comandate de PSD vor fi prezentate într-un CEx, la mijlocul săptămânii, urmând ca primii doi clasaţi în cursa prezidenţială să fie din nou sondaţi pentru a vedea cum se împart restul voturilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri