Primarul sectorului 5, criticat și de prefect pentru decizia cu școlile

Data actualizării: Data publicării:
prefect bucuresti
Foto: prefecturabucuresti.ro

Primarul sectorului 5, Daniel Florea, este criticat de Instituția Prefectului Municipiului București pentru că nu a respectat decizia Comandamentului pentru situații de urgență al Municipiului București de a închide școlile și grădinițele. În plus, în sectorul său, deszăpezirea se desfășoară cu mai multă dificultate decât în celelalte sectoare, a constatat prefectul. Comunicatul Prefecturii vine după ce primarul general al Capitalei taxase, la rându-i, decizia lui Daniel Florea. Gabriela Firea a sugerat chiar că acesta ar putea suporta consecințe legale. Comunicatul Prefecturii nu vorbește, însă, de niciun fel de sancțiuni și se limitează doar la a face niște „precizări”.

adrian petcu
Foto: prefecturabucuresti.ro

Comunicatul Prefecturii subliniază, însă, o situație oarecum hilară: vineri, în incinta unei singure școli din sectorul 5 s-a aflat doar copilul unui angajat al acestei unități de învățământ. Această situație, spune Prefectura, se datorează faptului că oamenii, „confuzi și nedumeriți” mai întâi din cauza deciziei primarului de sector, s-au informat „alert” și au decis până la urmă să respecte hotărârea luată la nivel de municipiu. 

Gabriela Firea a sugerat, vineri, că Daniel Florea a nesocotit legea și riscă să suporte consecințele atunci când a trecut peste decizia Comandamentului pentru situații de urgență referitoare la închiderea școlilor. Ea sublinia că acest for - condus de prefect - se va întruni și va analiza cum au respectat instituțiile hotărârea care a fost luată. 

Prefectul Adrian Petcu se pare că a decis să-l ierte de data aceasta pe primarul Daniel Florea. Comunicatul vorbește doar de o „atenționare fermă” și de „regret”. 

Citiți și: Ce riscă primarul Sectorului 5 pentru că a decis să lase școlile deschise? Reacția Gabrielei Firea

Iată comunicatul Instituției Prefectului:

PRECIZĂRI PRIVIND SUSPENDAREA CURSURILOR ȘCOLARE ÎN 23 MARTIE 2018

„Urmare a declarațiilor făcute în spațiul public referitor la închiderea școlilor din municipiul București, Instituția Prefectului Municipiului București vă aduce la cunoștință următoarele:

1. Hotărârea Comitetului municipal București pentru situații de urgență (CMSU) nr 3/21.03.2018 prevede, în mod expres, suspendarea  cursurilor din unitățile de învățământ din Municipiul București, în concret  închiderea grădinițelor, școlilor și liceelor. Scopul acestei măsuri l-a constituit în principal protecția copiilor și, pe de altă parte, reducerea circulației autoturismelor și pietonilor pentru optimizarea operațiunilor de deszăpezire în Capitală, având în vedere codul portocaliu de zăpadă, vânt și ger, instituit de ANM.

2. În urma verificărilor efectuate, se constată că hotărârea dlui Daniel Florea, primar al Sectorului 5, de a ține deschise școlile din acest sector a produs un efect de confuzie si nedumerire în rândul cetățenilor din sectorul 5, care au început să se informeze alert pentru a afla ce hotărâre este, până la urmă, valabilă: cea adoptată în CMSU sau cea mediatizată personal de primarul de sector. După lămuriri punctuale și succesive, cetățenii au respectat decizia Comitetului pentru situații de urgență, astfel ca, în fapt, azi, în incinta unei singure școli din sectorul 5 s-a aflat doar copilul unui angajat al acestei unități de învățământ.

3. Reamintim publicului,  și  avertizăm autoritățile locale ale Sectorului 5, că hotărârile CMSU sunt obligatorii; de asemenea, că, deși autoritățile locale de sector au atribuții exclusive în derularea activităților de deszăpezire, totuși Programul de Măsuri și Acțiuni pentru Deszăpezirea și Combaterea Poleiului se elaborează în mod unitar la nivelul  Primariei Municipiului București, nefiind permise inițiative locale, individuale, de natură să submineze efortul comun al autorităților implicate în aceste operațiuni.

4. Ne exprimăm regretul că, în ciuda sprijinului oferit, la nivelul sectorului 5 deszăpezirea se desfășoară cu mai mare dificultate decât în celelalte sectoare și  atenționăm ferm că, pe viitor,  hotărârile CMSU să fie respectate conform legii, atât în literă, cat și în spirit”.

Citiți și: Şcolile din sectorul 5 vor fi deschise vineri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri