Primele 36 de blindate Piranha 5 vor intra în dotarea Armatei române după aproape doi ani de întârziere

Data actualizării: Data publicării:
primul lot de 36 de blindate Piranha 5 care vor intra în dotarea Armatei române
Foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Primele 36 de transportoare blindate Piranha 5 vor intra în dotarea Armatei Române. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că blindatele „vor pleca în zilele următoare” spre militarii din batalionul „Scorpionii Roșii” de la Craiova.

„Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine și testarea operațională și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile”, a declarat ministrul Ciucă, într-o postare publicată pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am satisfacția că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanța lor se va face tot în țară. Militarilor le vor fi livrate blindatele PIRANHA V atât de necesare, iar Uzina Mecanică București se va dezvolta, devenind una din capacitățile de producție pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională”, a spus ministrul Apărării

România a cumpărat pentru Forțele Terestre 227 de transportoare blindate Piranha 5, produse de firma americană General Dynamics European Land Systems (GDELS) - Mowag. Valoarea totală contractului este de aproximativ 868 milioane de euro, conform MApN.

Recepția celor 36 de blindate trebuia făcută încă din ianuarie 2019

În data de 28 martie 2019, firma GDELS-Mowag a fost notificată de MApN că, începând cu data de 13 ianuarie 2019, este în întârziere privind livrarea primelor 36 de produse.

Pe data de 9 aprilie, reprezentanții GDELS au declarat că turela Elbit, instalată pe blindatele destinate Armatei Române, a trecut testele de tragere. Testele s-au desfășurat în condiții de climă arctică, în Norvegia.

Pentru întârzieri, MApN a emis în octombrie 2019 o factură de penalități, plătită ulterior de GDELS.

În noiembrie 2019, se promitea livrarea lotului în februarie 2020.

Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

La 30 iunie 2020, MApN anunța desfășurarea ultimei etape din cadrul „activităților de testare-evaluare de acceptanță, la sediul UMB București”, pentru ca acum ministrul Apărării, Nicolae Ciucă să declare că vor pleca „în zilele următoare” către batalionul „Scorpionilor Roșii”.

„Sunt încrezător că următorul lot de blindate PIRANHA V va fi livrat militarilor în mai puțin de un an și lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Le voi cere Scorpionilor Roșii să testeze toate transportoarele PIRANHA V în condiții cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru au fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie”, a spus Ciucă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri