A doua tranșă de vaccinuri anti-COVID a sosit marți la București

Data actualizării: Data publicării:
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la „Institutul Cantacuzino”.
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la „Institutul Cantacuzino”. Foto: Inquam Photos / George Calin

O parte din a doua tranșă de vaccinuri anti-COVID produse de Pfizer și BioNTech a ajuns în marți dimineață în România. Este vorba despre dozele care vor merge spre Institutul Cantacuzino din București și la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța și Iași.

ACTUALIZARE 9.40. Colonelul Romeo Feraru, purtătorul de cuvânt al Institutului "Cantacuzino", a precizat că este vorba despre 40.950 de doze de vaccin anti-COVID.

"Aceste doze vor fi depozitate în Centrul naţional de stocare al Institutului "Cantacuzino" şi vor fi distribuite spitalelor care au nevoie de vaccin, în funcţie de solicitările primite de la Comitetul naţional de coordonare a vaccinării, în perioada următoare", a afirmat colonelul Feraru.

În Bucureşti, distribuţia vaccinului se va face prin Ministerul Apărării Naţionale, transportul urmând să se realizeze cu ajutorul unor autofurgonete.

"Dispunem de un centru de depozitare pentru un milion şi jumătate de doze, în congelatoare speciale, cu temperaturi cuprinse între minus 60 până la minus 90 de grade Celsius", a menţionat purtătorul de cuvânt al Institutului "Cantacuzino".

ACTUALIZARE ORA 9:15 A doua tranșă de vaccinuri a ajuns la Institutul Cantacuzino, de unde vor fi redistribuite spitalelor:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un prim avion cu vaccinuri a ajuns marți dimineața la București, la ora programată (7:50), pe aeroportul Otopeni.

În orele următoare vor mai veni două transporturi aeriene la Timișoara, respectiv Cluj-Napoca.


Știrea inițială:

A doua tranșă de vaccinuri anti-COVID urmează să sosească marți, 29 decembrie, în România. Este vorba despre 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, care de această dată vor fi transportate pe cale aeriană, urmând să ajungă pe aeroporturile din Otopeni, Timișoara și Cluj- Napoca.

Inițial, acest al doilea transport de vaccinuri trebuia să sosească luni, însă a fost amânat din cauza unor probleme întâmpinate de compania Pfizer. În opt țări s-a întârziat livrarea din cauza acestor probleme tehnice ale producătorului. În România ar fi trebuit să ajungă luni 144.000 de doze de vaccin.

Transportul este asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol. Vaccinurile vor fi trasportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale cu gheață carbonică și folie etanșă.

În jurul orei 7:50, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni vor ajunge dozele de vaccin care, ulterior, vor fi transportate pe cale rutieră de firma producătoare la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino și la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța și Iași.

În jurul orei 11:00, alte două aeronave vor ateriza pe aeroporturile din Timișoara și Cluj- Napoca, iar dozele de vaccin vor fi transportate, tot pe cale rutieră, spre centrele de stocare de la spitalele militare din Timișoara și Cluj.

Cum vor fi distribuite vaccinurile

Cantitățile de vaccin vor fi distribuite astfel:

București: 40.950 de doze

Iași : 25.350 doze

Cluj-Napoca: 29.250 doze

Constanța: 8.775 doze

Craiova: 12.675

Brașov: 12.675

Timișoara: 10.725

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început în România duminică dimineață, după ce un prim transport cu vaccinuri a sosit sâmbătă în România, pe cale terestră. Primii imunizați sunt medicii și asistenții medicali din prima linie, iar o tânără asistentă de 26 de ani de la Institutul Matei Balș, care l-a avut în grijă pe primul pacient infectat cu SARS COV2, a fost primul român vaccinat. Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri