De ce întârzie a doua tranșă de vaccin. Valeriu Gheorghiță: O problemă de organizare și soft a Pfizer

Data publicării:
Valeriu Gheorghță cu masca pe fata
Medicul militar Valeriu Gheorghță este coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, spune că întârzierea celei de-a doua tranșe de vaccin a fost cauzată de o problemă de organizare și soft a companiei Pfizer.

Pfizer a anunțat România că sunt probleme la fabrica din Belgia și dozele de vaccin vor sosi cu întârziere de 24 de ore, spus Valeriu Gheorghiță, la Antena 3, citat de Mediafax.

„Am fost înștiințat de compania Pfizer că din cauza unor probleme care țin de fabrica din Belgia, o problemă care ține de organizare și de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie și, respectiv 30 decembrie. (...) În opt țări europene există această întârziere. O parte din țări au primit astăzi (duminică – n.r.), o altă parte vor primi mâine și poimâine. De asemenea, în România (...) pe 29, în România vor ajunge tranșele pentru București, pentru Timișoara și Cluj, și pe 30 decembrie ajung tranșeele alocate pentru Iași, Brașov, Constanța și Craiova”, a spus el.

Gheorghiță a mai spus că nu există un calendar de livrare, ci doar certitudinea că dozele de vaccin vor ajunge în țara noastră.

„Săptămânal va fi câte o tranșă de circa 150.000 de doze. Vreau să precizez încă un aspect: calendarul de livrare este estimativ. Este o certitudine că va fi săptămânal, însă ziua exactă în care se livrează poate să sufere modificări. Compania Pfizer și-a luat angajamentul că ne va anunța cu cel puțin două zile înainte față de momentul livrării, tocmai pentru a putea organiza procesul logistic de recepție și de stocare”, a mai spus Gheorghiță.

GCS a anunțat că în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului.

Astfel, luni vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în București, Cluj și Timișoara, iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași.

În România ar fi trebuit să ajungă luni 144.000 de doze de vaccin, pentru peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri