Fetiță cu o tumoră extrem de rară, salvată de medici din Iași în ultima clipă. A ajuns la spital cu dureri de cap și probleme de vedere

Data actualizării: Data publicării:
Medici in timpul unei operații
Medici de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Foto: Facebook

Viața unei fetițe diagnosticată cu o tumoră extrem de rară la cap a fost salvată în ultimul moment de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Părinții și-au dat seama că ceva nu este în regulă în momentul în care copila de 12 ani a început să aibă dureri de cap grave și probleme de vedere. 3 zile le-au trebuit, mai întâi, medicilor să o stabilizeze pentru a interveni chirurgical, dar operația a fost un succes.

Fetița de 12 ani, originară din Botoșani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Neurochirurgie din Iași în stare gravă. Medicii le-au spus părinților că motivul este o tumoră foarte rară la nivelul creierului, numită ependimom. Diagnosticul a fost un șoc.

Mama fetei: Tot timpul sănătoasă, la școală 10. Nu au fost niciun fel de probleme, doar că acum, înainte să ajungem la operație, în ultimele trei săptămâni s-a plâns de dureri de cap. Și la un moment dat mi s-a plâns că nu vede prea bine.

Copila a ajuns la spital cu hipertensiune intracraniana. Medicii au stabilit că trebuie să intervină de urgență chirurgical, dar au avut nevoie de trei zile pentru a o stabiliza. Iar timpul era un factor esențial, tumora trebuia îndepărtă cât mai rapid.

Lucian Eva - neurochirurg: Dacă nu se intervenea chirurgical, ea blocând căile normale de scurgere a lichidului cefalorahidian, exista riscul inclusiv a decesului. Ele sunt tumori rare. În comunitatea europeana sunt două cazuri la un milion. Sunt mai frecvente la copii.

A reușit să învingă boala și în tot acest timp să adune, ca și în perioada de dinainte de a primi diagnosticul, numai note de 10 la școală.

Mama fetei: Nu mai are dureri de cap, amețeli, probleme cu ochișorii chiar deloc. Și așa se bucură că vede totul clar. Pot să spun că e o minune!

Lucian Eva - neurochirurg: Copiii care au leziuni tumorale la nivelul creierului, în general, sunt niște copii extraordinari din punct de vedere al inteligenței. Ca orice tumoră apare într-un context de scădere a imunității și atunci sistemul imunitar al organismului nu mai recunoaște celula tumorală că s-o poată elimina din organism.

Fetița s-a întors cu bine acasă, iar medicii urmează acum să stabilească dacă va avea nevoie și de un tratament complementar la Institutul de Oncologie.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri