13 victime, după atacul unui pacient la Săpoca. Unde era personalul medical? Ministrul sănătății trimite Corpul de control

Data actualizării: Data publicării:
sorina pintea ochelari - george calin inquam
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Informația a fost confirmată ulterior de un comunicat al Ministerului Sănătății, care precizează că personalul medical a fost alertat de una dintre victime. În schimb, directorul spitalului spunea că personalul medical „era în zonă”, o asistentă era chiar de față, dar totul s-a întâmplat atât de rapid, încât n-a avut timp să reacționeze.

„Am cerut o verificare amănunțită și rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijență, vom acționa în consecință”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Comunicatul Ministerului Sănătății: O victimă lovită s-a trezit și a cerut ajutor

„Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca.

Din informațiile primite de Ministerul Sănătații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea Spitalului, în jurul orei 3:30 în această dimineață, unul dintre pacienții internați în secția de psihiatrie acuți, aflat în salonul cu regim normal, a luat un stativ de perfuzii și a lovit în zona capului pacienții din salonul său și din unul dintre cele alăturate, unde erau internate femei.

În urma agresiunii, au fost 13 victime: 4 pacienți au decedat (3 au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), 3 pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore și 6 pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/ faciale minore.

În prezent, dintre pacienții care au fost răniți, 3 pacienți (doi bărbați și o femeie) cu traumatisme craniene severe se află internați la UPU Spitalul Județean Buzău. Unul dintre bărbați va fi transportat la Spitalul de Urgență Floreasca București, ceilalți rămânând internați deocamdată la Buzău. Cei 6 pacienți care au traumatisme craniene minore și faciale vor rămâne deocamdată în UPU Buzău.

În tura din noaptea trecută, in pavilionul in care s- a intamplat tragedia au fost un medic și 7 asistenți , 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși.

Managerul unității medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul și a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Ultima victimă care a fost rănită s-a trezit și a reușit să alerteze personalul medical”.

Ce spune directorul Spitalului de la Săpoca: O asistentă era la doi metri, dar s-a întâmplat extrem de rapid

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău.

Bărbatul de 38 de ani care a atacat pacienții fusese internat cu sevraj etilic, potrivit unor surse din cadrul Poliției. Acestea au confirmat, pentru MEDIAFAX, că atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat.

Bărbatul de 38 de ani care a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău era internat într-un salon cu supraveghere normală. Nimic nu prevestea astfel de probleme, susține conducerea spitalului.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca din Buzău, Viorica Mihalașcu, spune că una dintre asistentele care era de serviciu era la doar doi metri de saloanele în care a avut loc agresiunea și că faptele s-au derulat extrem de rapid. „Cadrele medicale erau în zonă, dar s-a întâmplat atât de repede, încât nu au avut posibilitatea să intervină”, a declarat pentru Mediafax Viorica Mihalașcu. 

Directorul susține că în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când a avut loc agresiunea, erau de serviciu medicul de gardă, șapte asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere bolnavi psihic periculoși, care deservesc în principal sectorul de supraveghere continuă.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri