Prima prelevare de cord din 2018, din România, a avut loc la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
medicitransplant

Primul transplant de inimă şi cel de al 9-lea transplant de ficat de anul acesta. Au fost posibile după ce familia unui bărbat din Oradea, aflat în moarte cerebrală, a acceptat să-i doneze organele. Medicii spun că, în ultima perioadă, numărul donatorilor a scăzut iar bolnavii aflaţi pe listele de aşteptare riscă să moară înainte să primească un organ.


"Prima prelevare de cord din anul 2018 a avut loc la Oradea. Chiar în acest moment elicopterul pleacă către Tîrgu Mureş", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Inima a fost prelevată de la un pacient de 36 de ani care a suferit un accident vascular cerebral şi a intrat în moarte cerebrală. Un elicopter SMURD care a aterizat pe heliportul Spitalului Judeţean din Oradea a preluat organul şi l-a transportat la Tîrgu Mureş. După o oră şi zece minute, a ajuns la destinaţie, unde un pacient era deja pregătit pentru operaţia de transplant.

"Intervenţia de prelevare a cordului a decurs normal, conform protocolului. Un cord bun, vreau să mulţumesc familiei pentru gestul umanitar, până la urmă, pe care l-a făcut pentru salvarea unei alte vieţi", a declarat dr. Marius Harpa, de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş.

De la acelaşi donator au mai fost prelevate corneea, ficatul şi rinichii. 

"Ficatul şi corneea (vor ajunge - n.n.) la Bucureşti, iar rinichii la Institutul de Transplant Renal Cluj-Napoca", a explicat dr. Ştefan Pataki, medic specialist la Spitalul Judeţean din Oradea.

"A fost o operaţie cu un grad de dificultate mediu pentru noi, e ceva ce noi facem într-o manieră algoritmizată. Este ceva mai complex când sunt mai multe echipe care prelevează mai multe organe, deci prelevare cardiacă, de exemplu, dar ne-am descurcat bine", susţine dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg la Institutul Fundeni.

A fost prima prelevare de cord de anul acesta din România şi este pentru prima dată când de pe heliportul din Oradea a fost efectuat un transport de organe.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri