Tratamentul modern al endometriozei

Data actualizării: Data publicării:
Endometrioza Dr. Horia Cioflan Sanador chirurgie robotica Articol sustinut de SANADOR

Endometrioza este o afecțiune ginecologică cronică dependentă de estrogeni, caracterizată prin prezența ectopică a țesutului funcțional uterin (endometrul) în afara cavității uterine. Cel mai frecvent, țesutul endometrial se localizează la nivelul ovarelor, formând chisturi ovariene caracteristice cu conținut lichidian de culoare ciocolatie, dar se poate regăsi și în alte localizări anatomice, precum ligamentele uterosacrale, tractul gastrointestinal și, mai rar, în pleură, pericard sau sistemul nervos central. Cauzele acestei afecțiuni încă nu sunt pe deplin cunoscute.

Adesea, pacientele care suferă de endometrioză acuză dureri pelvine cronice (boală cronică pelvină) și afectarea fertilității. Simptomatologia dureroasă este accentuată în funcție de procesele expansive lunare ale țesutului endometrial: între menstruații, în timpul menstruațiilor și în timpul relațiilor intime. Investigațiile care ajută la stabilirea diagnosticului de endometrioză includ o serie de investigații imagistice precum ecografia și rezonanța magnetică, însă pentru diagnosticul de certitudine intervenția chirurgicală minim invazivă rămâne „standardul de aur”. Abordul minim invaziv în cazul endometriozei se poate realiza cu ajutorul laparoscopiei sau prin intermediul tehnologiei de ultimă generație – cu sistemul robotic chirurgical da Vinci Xi. Chirurgia robotică reprezintă vârful tehnologic al tehnicilor chirurgicale la momentul actual.

Chirurgia robotică ginecologică oferă noi perspective în tratamentul endometriozei, în special al endometriozei infiltrante profunde. Cu ajutorul chirurgiei robotice, avantajele tehnice sunt multiple în tratamentul acestei afecțiuni complexe, cum ar fi vizualizarea 3D, eliminarea tremorului fiziologic al mâinii și o mai bună ergonomie chirurgicală, astfel facilitând accesul chirurgical în zone anatomice greu abordabile, cu reducerea la minim a pierderilor sanguine intraoperatorii și risc de complicații mult scăzut.

Prin alegerea tratamentului chirurgical asistat robotic, pacientele beneficiază de spitalizare scurtă, complicații reduse, durere și sângerare mult scăzute datorită siguranței sporite prin acuratețea îmbunătățită a intervenției chirurgicale. Mai mult, abordul minim invaziv robotic asigură o recuperare foarte rapidă a pacientelor, precum și un avantaj estetic important, cicatricile postoperatorii fiind fine și puțin vizibile.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele pot beneficia de intervenții chirurgicale ginecologice de mare precizie pentru afecțiunile care au indicație pentru acest abord chirurgical modern prin intermediul sistemului robotic ultraperformant da Vinci Xi, în condiții de maximă siguranță. Intervențiile chirurgicale ginecologice prin abord robotic sunt realizate de o echipă de medici cu experiență vastă în domeniu, supraspecializați în chirurgia robotică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri