Sari la conținut

ANRE: Factura la energie electrică va fi mai mică de la 1 iulie

„Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, ieri, Ordinul ANRE nr. 57/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică.

Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, deși prețurile din grila tarifară aprobată prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoaşterii în preţul de achiziţie reglementat a impozitului pe construcții, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a prețului energiei electrice (fără taxe) în medie cu 0,9%.

Suplimentar faţă de reducerea prețului energiei electrice fără taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, începând cu data de 1.07.2014, a valorii contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficiență, de la 0,01838 lei/kWh (în vigoare incepând cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrică la consumatorii casnici (cu consum de cca 100kWh) cu circa 1,7%.

Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%.

Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea tarifelor CPC și a contribuției pentru cogenerare, conduce la o scădere a prețului mediu de revenire de cca. 4%.”, a informat ANRE.