Bătrâna, comuna cu un nume predestinat

Data publicării:
batrana

În patru sate unite între ele prin drumuri greu de parcurs, trăiesc 120 de oameni. Vorbim de o comună din județul Hunedoara al cărei nume este parcă predestinat - Bătrâna. Are cei mai puţini locuitori din ţară. Majoritatea sunt vârstnici.

„Undeva la 60, 60 și ceva de ani e media de vârstă a cetățenilor, pentru că tinerii au plecat”, spune Radu Herciu, primarul comunei.

În centrul satului Bătrâna, singurul electrificat, locuiesc peste 50 de oameni. Tanti Nica şi vecina ei Ana îşi împart una alteia amintirile. „Eu trăiesc singură după o viață grea. O văduvie... să nu mai am io pe nimeni...”

În sat, printre casele părăsite sau care stau să cadă, liniştea e apăsătoare. Oamenii trăiesc din ce produc în gospodării şi la câmp. Unii primesc şi pensii mici.

„Nu avem magazine, nu avem nimic. Alimente, mai vin mașini pe aici pe drum cu pâine, făină, mălai, când știu că luăm pensia”, povestește o localnică.

Doar trei familii de tineri au rămas în sat.

În comuna Oancea, aflată la 60 de kilometri de Galaţi, chiar la graniţa cu Republica Moldova, datele statistice arată că, la fiecare 2-3 naşteri, mor 20-30 de bătrâni. Şcoala în care învaţă puţini copii este părăginită.

Printre săteni, o întâlnim pe tanti Fana. Are 78 de ani şi poartă singură de grijă gospodăriei. Spre deosebire de alţii, se consideră o norocoasă. Baiatul aflat la Galaţi vine să o ajute de câteva ori pe lună. „Pentru orice mai găseşti o pastilă, dar singurătatea nu se poate trata”, spune ea.

Ionuţ Codrescu, medic de familie, spune că „persoanele nu mai socializează cum se întâmpla acum 15-20 de ani. Activitatea socială e aproape inexistentă, divertismentul se rezumă strict la televizor. Şi de aici o serie întreagă de probleme.”

Puţinii tinerii care au rămas în localitatea gălăţeană alături de părinţii lor îşi câştigă existenţa din agricultură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri