Care sunt situațiile în care vă puteți schimba numele sau prenumele și de ce documente aveți nevoie

Data publicării:
517501bb95f9cf7479000000

O prima situație admisibilă se referă la cazul în care numele este indecent sau ridicol. De asemenea, se poate solicita schimbarea atunci când persoana poartă un nume de proveniență străină și solicită să poarte un nume românesc. Reglementările arată că cererea poate fi admisă şi atunci când prenumele unei persoane este specific sexului opus. De asemenea, se poate cere menţionarea în actele de stare civilă a unui nume folosit în exercitarea profesiei, spre exemplu.

Părinţii pot solicita schimbarea prenumelui minorilor adoptaţi, dacă doresc acest lucru. De asemenea, părintele divorţat care a primit custodia copiilor poate solicita ca ei să poarte acelaşi nume de familie, în cazul în care a fost schimbat în urma desfacerii căsătoriei.

Cererea de schimbare a numelui, întemeiată pe unul dintre aceste motive, se depune la serviciul de evidenţă a persoanelor din localitatea de domiciliu. La dosar sunt necesare şi copii legalizate de pe certificatele de stare civilă, un exemplar al Monitorului Oficial în care a fost publicat un extras al cererii, consimţământul soţului, în cazul schimbării numelui de familie comun şi orice alte acte considerate necesare.

Decizia de admitere sau de respingere a solicitării de schimbare a numelui este emisă de preşedintele consiliului judeţean sau de primarul general al Capitalei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri