Ce este „depresia financiară”. Pacientă: „Eu de obicei sunt cu calculele în casă, cu facturile. Și asta m-a dus aici”

Data publicării:
femeie depresie
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Creșterea prețurilor și povara ratelor a dat naștere unui nou fenomen: depresia financiară. Să nu știi dacă îți permiți să cumperi mâncare sau dacă ai bani de facturi sunt griji peste care mulți români nu pot trece fără ajutor de specialitate. În ultimele 3 luni, numărul cazurilor de depresie tratate la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași s-a dublat, comparativ cu primele 7 luni din an.

Pacientă cu depresie: Să cumperi o sticlă de ulei cu 7 lei, 8 lei și acum cu 16. E foarte greu! Și să stai dintr-un salariu care nu e tocmai un salariu, și așa e mic, și să stai mereu să calculezi o pâine, două pâini, un pui. Nu e ușor!

Copleșiți de problemele financiare și sătui să facă mereu calcule, astfel încât să le ajungă salariul de la o lună la alta, tot mai mulți români cer ajutor de specialitate.

Pacientă cu depresie: Eu de obicei sunt cu calculele în casă, cu facturile. Și asta m-a dus în chestia asta. Gândurile astea mereu și mereu că nu o să mă descurc, că nu o să fac față, că o să vină banca peste mine. Noi și așa am făcut o dată amânare de rate și reorganizare a ratelor, lucrurile au crescut, dobânzile, toate au crescut.

Raluca Prepeliță - medic psihiatru: Cazurile noi sunt situate undeva la 54, 55 pana în 60%. Vorbim de cazuri de anxietate și depresie. Ne referim în primul rând la acei tineri 25, 45, 50 de ani, salariați care trec printr-o perioadă destul de grea din punct de vedere financiar, pentru că salariile de obicei au rămas la același nivel în ultimul timp, prețurile au crescut.

La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, 10 pacienți sunt diagnosticați zilnic cu depresie. Numărul s-a dublat față de începutul anului.

Pacientă cu depresie: Eu nu mi-am dat seama ce se întâmplă, am început să nu dorm, să-mi bată inima. Am făcut investigații la cardiologie și până la urmă mi-a spus că e vorba de niște atacuri de panică.

Raluca Prepeliță - medic psihiatru: Din tot acest context rezultă o stare continuă de anxietate, de neliniște cu privire la ziua de mâine, neliniște care se transformă ușor, asociindu-se tulburările de somn, tulburările de concentrare a atenției.

Prin astfel de stări au trecut, în primele 10 luni ale anului, peste două mii de români care au ajuns la Institutul Socola. De aproape două ori mai mult față de cazurile înregistrate în tot anul trecut.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri