Cea mai mare problemă imobiliară pe care o au românii în prezent

Data actualizării: Data publicării:
bloc nou imobiliar apartamente shutterstock_1056238577
FOTO: Shutterstock

Câte patru sau chiar cinci oameni în două sau trei camere. Aşa de înghesuit trăiesc jumătate dintre români. Suntem ţara cu cea mai mare rată de supraaglomerare a locuinţelor din UE. Problema apare când un cuplu nu are propria cameră ori copiii de sex diferit împart aceeaşi încăpere. Lipsa confortului de acasă poate provoca tensiuni în familie, avertizează psihologii.

Sunt însă şi români pentru care confortul nu stă în numărul de camere al locuinţei.

Acolo unde sunt mai mulţi adulţi decât camere de locuit apar conflicte şi chiar neînţelegeri, spun psihologii. Toate cauzate de lipsa de intimitate.

Mihaela Săhlean, psiholog: „Înghesuiala locativă este generatoare de stări de stres, de iritabilitate, de sentimente nedorite. Contează foarte mult ca în momentul în care ajungi acasă să fie un număr suficient de metri pătraţi încât să simţi un confort”.

Suprafaţa medie a unei locuinţe din România e de 48 de metri pătraţi, de două ori mai mică decât media europeană. Multe dintre ele sunt construite în perioada comunistă, însă nici cele noi nu sunt prea spaţioase. Un motiv e faptul că dezvoltatorii imobiliari mizează pe suprafeţe mici ale locuinţelor, pentru ca eventualii clienţi să se încadreze în plafonul de 60.000 de euro, prevăzut de programul Prima Casă.

Dragos Vilceanu, presedintele Asociaţiei brokerilor imobiliari: „Noi când construim, construim pe metru pătrat construit şi firma de construcţii îmi face ofertă pe metru pătrat construit desfăşurat. Iar când vând apartamentul, eu îl vând pe suprafaţă utilă. Asta înseamnă că trebuie să-l fac cât mai mic în aşa fel încât să obţin un profit cât mai mare”.

Legea prevede şi suprafeţe minime pentru locuinţele noi. O garsonieră trebuie să aibă cel puţin 37 de metri pătraţi utili, iar un apartament cu două camere cel puţin 52 de metri pătraţi. În cazul locuinţelor cu trei camere, suprafaţa utilă trebuie să pornească de la 66 de metri pătraţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri