Comună cu 34 de hidranţi. Niciunul funcţional

Data actualizării: Data publicării:
pompieri

Nereguli majore în judeţul Ilfov, descoperite după incendiul de vineri care a afectat un bloc de locuinţe din Chiajna. Intervenţia pompierilor a fost extrem de dificilă pentru că în zonă nu existau surse de apă. Sunt doar doi hidranţi în toată comună. În restul judeţului însă, situaţia e şi mai îngrijorătoare. Sunt comune în care nu există nici măcar un singur hidrant funcţional. Şi vorbim de un judeţ unde, în ultimii ani, ansamblurile rezidenţiale au apărut ca ciupercile după ploaie.

Trei blocuri au ars vineri în Chiajna. Pompierii s-au chinuit să stingă focul, deoarece în zonă nu era niciun hidrant. De altfel comuna are în total 7 hidranti, însă numai 2 sunt şi funcţionali. .

Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti: Nu există reţea de alimentare cu apă, reţea de hidranţi, există doar rezerve de apă în localitate, fără presiune şi Lacul Morii la câţiva kilometri distanţă, unde au fost trimise trei motopompe pentru alimentare.

O situație care s-ar putea repeta oricând. În Ilfov nu există localitate care să nu aibă probleme cu hidranții. Ori nu sunt suficienți, ori nu funcționează. În orașul Bragadiru, de pildă, din cei peste 100 de hidranți, o treime nu pot fi folosiți.

-Suntem pe Şoseaua Alexandriei numărul 462 în oraşul Bragadiru. Am găsit un hidrant, dar acesta nu este funcţional, arată documentele ministerului de interne. Chiar în stânga sunt două blocuri de locuinţe. Dacă aici ar exista un incendiu nu se ştie de unde s-ar putea aproviziona pompierii cu apă.

Locuitorilor din zonă le vine greu să creadă că hidrantul subteran din fața blocului lor nu ar putea fi de ajutor în caz de pericol. Pompierii spun că acest hidrant nu poate fi folosit pentru că nu se deschide.

-Din câte ştim noi funcţionează.

-Când l-aţi văzut ultima oară în funcţiune?

-Acum vreo două luni să zic. Totul funcţiona, am văzut şi eu acum două lui, a alimentat o maşină de pompieri.

La nici 500 de metri distanță, alt hidrant, altă problemă. Deşi există, hidrantul nu are apă.

Localnică: Va fi problemă dacă, Doamne fereşte, ia foc, Mai degrabă ar trebui să schimbe, uite, nenorocirea asta de cablu de la fostul stâlp, că s-a dat drumul la alt stâlp.

Pompierii nu pot să îi oblige pe constructori să le pună la dispoziție sursă de alimentare cu apă decât dacă clădirile au nevoie de autorizație de securitate la incendiu. Și asta se întâmplă doar în cazul blocurilor care depășesc patru niveluri. În rest, responsabilitatea intră în sarcina primăriilor. Însă nici pe administratorul local nu îl ia nimeni la rost, in mod legal, dacă lipsesc hidranți.

Marius Ghincea, prefectul județului Ilfov: Atâta vreme cât legiuitorul în înţelepciunea lui consideră că pentru a autoriza nişte construcţii în zone unde nu sunt hidranţi este legal, eu ce pot să vă spun mai mult?

În județul Ilfov, 30 de comune care au câte un singur hidrant și de multe ori și acela nefuncțional. Sunt însă și patru comune unde nu există nici măcar unul singur.

O situație aparte este în localitatea Dumitrana: 34 de hidranți din care niciunul nu funcționează.

Citiți și: 

LISTĂ. Situația hidranților din localitățile județului Ilfov

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri