Europarlamentari blocați la Bruxelles. Pasager: „Demnitarii au venit cu avionul ăla mai nou, mai sigur”

Data actualizării: Data publicării:
161029_A310_TAROM_RETRAGERE_04_INQUAM_Octav_Ganea

Problemele par să se ţină scai de TAROM. Aproape 100 de pasageri au aflat aseară, după ce au aşteptat o oră în avionul care trebuia să-i aducă la Bucureşti, că vor mai râmâne o noapte în capitala Belgiei. O piesă din sistemul de navigaţie al aeronavei s-a stricat. La bordul aeronavei se aflau şi Mihai Fifor, ministrul Apărării, primarul sectorului 5, Daniel Florea precum şi mai mulţi europarlamentari. TAROM a asigurat cazarea pasagerilor într-un hotel de patru stele, iar astăzi i-a adus în ţară. Compania nu scapă, însă, de controalele şefilor din Transporturi.

Piesa buclucaşă care le-a prelungit şederea la Bruxelles mai multor demnitari a fost adusă tocmai din ţară.

Dragoş Titea, secretar de stat Ministerul Transporturilor: „Era vorba de o piesă care aprindea acel sistem de navigaţie. Problema s-a remediat în 4-5 minute. Când a venit piesa, s-a şi remediat.”

Compania de stat le-a asigurat cazarea peste noapte şi i-a adus la Bucureşti pe cei aproape 100 de pasageri în această după amiază, cu două aeronave. Ca un făcut, demnitarii au nimerit în avionul mai nou, comentează ceilalţi pasageri.

Renate Weber, europarlamentar: „Asta nu a fost o întârziere, asta chiar a fost o forţă majoră! În avion, au spus se poate repara în 5 minute sau în 30 de minute. Că nu știu care va fi situația. Da, e adevărat că am stat o oră în avion, după care am coborât, am mers la hotel.”

Dan Trifu, pasager: „Demnitarii au venit cu avionul ăla mai nou, mai sigur considerat. Foarte mulţi politicieni, majoritatea, toţi aproape, au nimerit în celălalt avion, noi am nimerit în ăsta. Secretarul de stat de la MT şi domnul de la Romatsa au zburat cu noi să ne dea siguranţă şi încredere că vom ajunge la destinaţie.”

Oficialii din Ministerul Transporturilor anunţă că de luni încep controalele la compania de transport aerian.

Dragoş Titea, secretar de stat Ministerul Transporturilor: „De luni vom lua la purificat (puricat, n.r) fiecare compartiment al companiei TAROM.”

A fost a treia cursă TAROM anulată din cauza defecţiunilor tehnice, în interval de o lună.

Compania aeriană se luptă din 2008 cu pierderi uriaşe. Pentru anul acesta şefii TAROM estimează o gaură în buget de peste 200 de milioane de lei.

Felix Stroe, ministrul Transporturilor: „O companie aeriană românească a transportart anul trecut pe 6 milioane de cetățeni și are în compartimentul economico-financiar 28 de oameni. TAROM a avut 150, dar a transportat doar 2 milioane. Trebuie să procedăm de urgență restructurarea companiei.”

TAROM are 1.800 de angajaţi, din care doar jumătate sunt piloţi, însoţitori de zbor sau tehnicieni. Se cheltuie mult şi cu întreţinerea unei flote mult prea pestriţe. TAROM operează 23 de avioane: 9 ATR-uri, 4 Airbus-uri A318 şi 10 aeronave Boeing. Doar două aeronave sunt noi. Cele două Boeing-uri 737 Next Generation au început să zboare din iunie. TAROM plăteşte o chirie de aproape un milion de dolari pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri