Explicația pentru canicula extremă din Europa. Climatolog: Ar trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene

Data actualizării: Data publicării:
canicula

În Europa, vineri este vârful caniculei. În Franţa, patru departamente din sud se afla sub cod roşu iar temperaturile ar putea depăşi 45 de grade Celsius. S-au înregistrat deja primele victime. În ciuda tuturor avertismentelor, un biciclist a plecat într-o cursă şi a fost răpus de căldura prea mare. Iar în Spania a murit un tânăr de 17 ani tot din cauza caniculei. Şi în această ţară sunt aşteptate maxime de până la 42 de grade. Cea mai gravă situaţie este în Catalonia, unde se extind incendiile de vegetaţie provocate de arşiţă.

Ar trebui să ne obișnuim (cu astfel de fenomene n.r.), există multe studii publicate recent care au arătat că vom avea valuri de căldură din ce în ce mai frecvente în viitor. (....) Un studiu, publicat la începutul lunii iunie, a arătat că emisfesta nordică a fost afectată pe o regiune extinsă de valul de căldură și au arătat că aceste valuri de căldură sunt o consecință directă a schimbărilor climatice.

Valurile de căldură vor afecta arii din ce în ce mai extinse și vor duce la recorduri de temperatură.

În viitor, dacă se păstrează o creștere a temperaturilor globale de 1,5 grade Celsius, ne așteptăm ca, dintr-o perioadă de 3 ani consecutiv, să fie 2 ani cu valuri de căldură.

Dacă temperatura crește cu peste 2 grade, atunci ne așteptăm ca în fiecare an să fie valuri de căldură.

O consecință a schimbărilor climatice este extinderea acestui sezon de furtuni. În loc ca în august să avem mai puține furtuni decât în iunie sau iulie, vom avea un sezon cu furtuni care se extinde în august și până în septembrie. În continuare vom avea zile călduroase, dar vom avea și o creștere a valurilor de căldură și a fenomenelor extreme.

Măsurile pe termen lung sunt să reducem consumul de combustibili și astfel reducem efectele schimbărilor climatologice”, Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri