Cod roşu de caniculă în Franţa şi Spania. Turist: "Sunt din Cuba. Este mai cald decât în Cuba. Ce zici de asta?"

Data actualizării: Data publicării:
vremea meteo cald soare canicula shutterstock_80404600
FOTO: Shutterstock

În Europa este aşteptat astăzi vârful caniculei. În Franţa, patru departamente din sud se află sub cod roşu iar temperaturile acolo ar putea depăşi 45 de grade Celsius. S-a înregistrat deja şi o primă victimă. În ciuda tuturor avertismentelor, un biciclist a plecat într-o cursă şi a fost răpus de căldura prea mare. Şi în Spania sunt aşteptate maxime de până la 42 de grade. Cea mai gravă situaţie este în Catalonia, unde se extind incendiile de vegetaţie provocate de arşiţă. Este cod roşu în Elveţia şi portocaliu în jumătatea de nord a Italiei.

Jerome Salomon, reprezentant al Ministerului Sănătăţii: „Suntem cu adevărat în faţa unui moment fără precedent.

Cu acest nivel de temperaturi, canicula este periculoasă pentru oricine şi poate fi fatală, în cazul activităţilor fizice în aer liber sau dacă un copil este lăsat singur în maşină şi preţ de câteva minute”.

Fântânile arteziene din marile oraşe au devenit piscine pentru cei care căutau să scape de căldură. Pentru încă o zi, traficul va fi restricţionat în Paris, Lyon şi alte mari oraşe ale Franţei. Sute de şcoli, în general aflate în departamentele sub cod roşu, sunt închise. Festivităţile publice au fost anulate sau amânate.

Nici Alpii nu au scăpat de valul de căldură. Pe Mont-Blanc, aproape de vârful de 4.800 de metri, au fost 7 grade Celsius - un record de temperatură al lunii iunie. Ceva mai jos, în staţiunea Chamonix au fost 30 de grade.

Vântul saharian a adus nu doar căldură, ci şi nisip care s-a aşternut peste zăpadă.

Se topesc la soare şi spaniolii, care vorbesc, la rândul lor, despre una dintre cele mai fierbinţi lu iunie de când se fac măsurători. În mai multe zone din nordul şi centrul ţării, temperaturile au depăşit deja 40 de grade Celsius.

"Foarte cald. Foarte, foarte cald. Sunt din Cuba, ca să vezi. Este mai cald decât în Cuba. Ce zici de asta?", spune un turist.

În Catalonia, soarele dogoritor a aprins vegetaţia.

Zeci de oameni au fost deja evacuaţi, iar autorităţile vorbesc despre cele mai grave incendii din ultimii 20 de ani.

Canicula va continua în zilele următoare. În Franţa este aşteptat să se depăşească recordul absolut de temperatură, care este de 44,1 grade Celsius şi datează din august 2003.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri