Sari la conținut
News Alert

Legenda camembertului românesc

Aici se fabrică, după o reţetă din moşi strămoşi, brânza de Năsal cunoscută drept camembertul românesc. Grota naturală în care se pune brânza la maturat este secretul, spun cei care o prepară. Acolo este o bacterie care, în numai 20 de zile, schimbă total gustul şi aspectul brânzei, iar acest lucru a fost descoperit întâmplător de nişte ţărani care locuiau în zonă, pe vremea grofilor.

Mircea Pop are o fermă cu 40 de vaci de unde colectează peste 800 de litri de lapte la fiecare două zile. Două treimi din producţie se duc la fabrica de brânzeturi din grota de la Ţaga. Acolo se face brânza de Năsal, un caş aparte, specific zonei, supranumit camembertul românesc. „Bineînţeles că suntem mândri din cauza asta. Noi furnizăm laptele de aici, fiind din Ţaga, normal, că unde să ducă laptele, la fabrică...”, a declarat Mircea Pop. O cisternă preia laptele de la fermier şi îl duce direct la grotă.

Aici o întâlnim pe Claudia, soţia lui Mircea Pop, care lucrează în fabrica de brânzeturi ca laborant şi verifică la fiecare sosire a cisternei calitatea laptelui primit. Alături de ea, în mica fabrică de la Ţaga mai lucrează încă patru oameni, printre care şi Liviu Vârva. El cunoaşte toate etapele prin care laptele trece pentru a se transforma în celebra brânză de Năsal. Laptele intră de la cisternă într-un tanc izoterm, după care intră în procesul tehnologic de pasteurizare, printr-o pompă intră cu un plutitor ca să nu iasă afară, după ce ajunge la pasteurizare la temperaturi, intră în sala de procesare. Apoi, în laptele fiert se adaugă cheagul care îl ajută să se transforme în brânză.

Odată obţinută, este tăiată apoi în bucăţi şi presată în forme. Brânza de Năsal va rămâne în aceste forme preţ de 16 ore, iar apoi va fi mutată în saramură unde va mai rămâne încă 12 ore. De acolo va ajunge direct în grotă unde rămâne la maturat între 18 şi 20 de zile.

În grotă, temperatura este constantă şi umiditatea ridicată, de 90-95%. Bacteria transformă în timp brânza într-un sortiment de neegalat, spun specialiştii. Secretul brânzei de Năsal este grota, care are o lungime de 125 de metri şi de 5 metri lăţime. Datorită unei bacterii care se dezvoltă aici, brânza de Năsal își schimbă gustul şi devine ceea ce ştim cu toţii că reprezintă acest produs.

Legenda spune că de mult, ţinutul Ţaga se afla sub stăpânirea unui grof bogat. Atunci, mai mulţi ţărani din Năsal, au furat caşul cu gândul de a pune ceva pe masă copiilor şi, pentru a nu fi descoperiţi, l-au ascuns în grota din localitate. L-au lăsat acolo, temându-se de răzbunarea stăpânului până într-o bună zi, când unul dintre ţărani s-a întors în grotă să ia caşul. Mare i-a fost mirarea când a observat că, în ciuda mirosului, gustul brânzei a devenit mult mai bun, iar culoarea s-a schimbat într-un gălbui roşiatic.

Rețeta a rămas neschimbată de atunci. În grotă brânza este întoarsă acum o dată la două zile pentru a se matura uniform. „O spălăm cu apă cu sare, o soluţie de apă cu sare, pe ea se face un mucegai şi noi prin spălare, îndepărtăm mucegaiul, ăsta-i procesul de fermentaţie, aşa se comportă brânza în procesul de fermentaţie, face mucegai, apoi face mâzga asta roșiatică şi asta deja se poate da la consum”, a spus Adrian Mârza, angajat al fabricii. În 2013, fosta fabrică în care se producea a fost închisă.

A fost însă redeschisă un an mai târziu de 60 de fermieri care s-au constituit într-o cooperativă. ,,Noi, chiar dacă suntem fermieri, am înţeles că trebuie să faci parte din anumite structuri care oarecum merg odată cu vremurile”, a spus Călin Fărgaciu, preşedintele Cooperativei Agricole Someş Arieş. Acum, fiecare bucată de brânză este ambalată individual în cutii de lemn.

Etichete: branza de Nasal , brânză cluj , camembert românesc , țaga județul cluj

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale