#MagicHome | Melania Medeleanu: Dacă cineva o să spună că aici nu sunt oameni buni, am sa spun că nu e adevărat

Data actualizării: Data publicării:
magichome

Melania Medeleanu şi Vlad Voiculescu au vorbit la Digi24 despre proiectul MagicHome, o campanie socială care are ca scop final construirea unui refugiu pentru părinții copiilor bolnavi de cancer.

Emisiunea integrală AICI

„Vrem să strângem...bugetul este undeva la jumătate de milion de euro. Vrem să eliminăm problema accesului la tratament pentru oamenii cei mai săraci în special în partea de sud a țării. Toți acești oameni care au copilul bolnav vin la tratament la Bucureşti. Trebuie să vină la un centru specializat, sunt puține în țară: București, Cluj, Timișoara, Iași. Toate aceste familii trebuie să vină repede și regulat la tratament. De multe ori se pune problema dacă au bani de tratament și dacă au bani de cazare. Dacă e vorba de o zi - două aproape oricine își permite. Dacă e vorba de săptămâni sau de luni, asta este un cost pe care nici măcar clasa medie nu și-l poate permite. Cancerul sărăcește. Odată ce copilul se îmbolnăveşte, un părinte va trebui să se ocupe aproape în totalitate de acel copil, adică o sursă de venit dispare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prima problema pe care vrem să o eliminăm e cea a accesului la tratament. Diagnosticarea precoce și primirea celui mai bun tratament într-un centru specializat sunt esenţiale, cresc șansele succesului tratamentului”, a explicat Vlad Voiculescu scopul acestei campanii.

Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu i-au invitat pe români să stea pe un scaun, pentru a-și arăta susținerea față de construirea unui refugiu pentru părinții copiilor bolnavi de cancer. Au primit numeroase manifestări de generozitate, bunătate şi empatie. De la anunțul lor, scaunul de la galeria Galateca nu a stat niciodată gol, iar oamenii au trimis până acum peste 75.000 de sms-uri pentru construirea MagicHome.

„Ne-am depășit foarte mult așteptările. Scopul principal a fost să strângem bani pentru renovarea acestei case. Dar ne dăm seama că nu mai e doar despre asta. E despre empatie, generozitate, speranța și încredere. Nu am mai văzut de mult atât de mulți oameni la un loc strângândus-se, donând bani pentru un proiect social. În momentul în care oamenii aceștia, cei care s-au înscris pe site să ia un loc pe scanului de la Galateca, vin acolo .... povestile pe care noi le auzim sunt tulburătoare.
Noi ne-am gândit prima oară la copiii cu afecțiuni oncologice, dar oricine a trecut prin spital și a stat lângă cineva drag știe și înțelege ce e scaunul ăla. Avem oameni care s-au înscris și care spun că ei vor să stea în Ajunul Craciunului, noaptea, sau într-o zi anume.
Devine ceva foarte profund și foarte simbolic pentru oamenii ăștia. Aproape terapeutic pentru unii dintre ei. Am lăsat în încăperea de la Galateca un caiet. Mai trebuie unul, pentru că primul s-a terminat. L-am lăsat poate cineva vrea să scrie ceva. E plin acum de sute povești care vorbesc despre nevoia de a fi parte din ceva mai mare decât ține. Despre recunoștință și despre ce poți să faci şi care crezi că nu poți să faci nimic, de fapt cât de mult poți să faci”, povesteşte Melania.

„Singurul stat de la care am primit un semn a fost statul pe scaun”, subliniază ea.
Încărcătura emoţională pe scaunul de la galeria Galateca este maximă. Au fost acolo oameni care au pierdut pe cineva drag, părinţi ai tinerilor din Colectiv, părinţi care au pierdut copii în lupta cu boală, tineri, vârstnici, dar şi oameni care s-au ridicat mulţumind că acasă îi aşteaptă, sănătoşi, cei dragi.

Despre câteva dintre momentele de sensibilitate a vorbit Melania Medeleanu:

„E greu să aleg un singur moment pentru că sunt sute de povești, dar atunci când vezi o mamă care se așează pe scaun... Există un live stream și poți să vezi în timp real ce se întâmplă în camera aceea și am văzut mama aceea care avea un copil în brațe și stătea pe scaun. Sau să vezi un părinte care vine și pune pe pat poză copilului sau, a fost unul dintre cele mai dure momente. Eram acolo și acest tată s-a așezat și începuse să mângâie patul. A fost profund momentul ăla. Am simţit că suntem înconjurați de mult bine”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri